Nie mogę już bez słodyczy! Pomóżcie!

Jeśli nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy, to pewnie nie wyobrażasz sobie także popołudnia bez słodkości. Nie ma co dramatyzować, nawet jeśli jesteś na diecie, albo starasz się żyć i odżywiać zdrowo, samodzielnie wykonane ciasteczka bez dodatku cukru poprawią Ci humor i nie zaprzepaszczą dotychczasowych efektów.

Przygotuj:

Płatki owsiane 160 g
Mąka pszenna. typ 500 150 g
Proszek do pieczenia 5 g (1 płaska łyżeczka)
Soda oczyszczona 6 g (1 płaska łyżeczka)
Ksylitol (my kochamy ten słodzik!) 50 g
Czekolada Gorzka 100 g
Słonecznik nasiona 50 g
Orzechy włoskie 20 g
Woda niegazowana 250 ml
Olej rzepakowy uniwersalny 50 ml

Czas:

Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min

Do dzieła!
Pokrój czekoladę w małe kawałeczki i posiekaj orzechy. Możesz już nastawić piekarnik, żeby osiągnął temperaturę 160 stopni (z termoobiegiem). Wrzuć wszystkie składniki do miski i mieszaj stopniowo dolewając wodę, by uzyskać gęstą masę.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładaj łyżką masę, formując płaskie kółka. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, tak ok. 2 cm, ponieważ ciasteczka podczas pieczenia zwiększą swoją objętość i delikatnie się „porozpychają”. Blachy z ciasteczkami wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 20 min, aż pięknie się zarumienią. I gotowe!

Wartości odżywcze na 100 g

Kalorie 304
Białko 7g
Tłuszcz 15g
Węglowodany 35g

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest