Jeśli nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy, to pewnie nie wyobrażasz sobie także popołudnia bez słodkości. Nie ma co dramatyzować, nawet jeśli jesteś na diecie, albo starasz się żyć i odżywiać zdrowo, samodzielnie wykonane ciasteczka bez dodatku cukru poprawią Ci humor i nie zaprzepaszczą dotychczasowych efektów.
Spis treści
Przygotuj:
Płatki owsiane 160 g
Mąka pszenna. typ 500 150 g
Proszek do pieczenia 5 g (1 płaska łyżeczka)
Soda oczyszczona 6 g (1 płaska łyżeczka)
Ksylitol (my kochamy ten słodzik!) 50 g
Czekolada Gorzka 100 g
Słonecznik nasiona 50 g
Orzechy włoskie 20 g
Woda niegazowana 250 ml
Olej rzepakowy uniwersalny 50 ml
Czas:
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
Do dzieła!
Pokrój czekoladę w małe kawałeczki i posiekaj orzechy. Możesz już nastawić piekarnik, żeby osiągnął temperaturę 160 stopni (z termoobiegiem). Wrzuć wszystkie składniki do miski i mieszaj stopniowo dolewając wodę, by uzyskać gęstą masę.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładaj łyżką masę, formując płaskie kółka. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, tak ok. 2 cm, ponieważ ciasteczka podczas pieczenia zwiększą swoją objętość i delikatnie się „porozpychają”. Blachy z ciasteczkami wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 20 min, aż pięknie się zarumienią. I gotowe!
Wartości odżywcze na 100 g
Kalorie 304
Białko 7g
Tłuszcz 15g
Węglowodany 35g