Spis treści
Składniki:
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- olej kokosowy
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotować do miękkości, pod przykryciem. Zdjąć pokrywę, odparować i ostudzić.
- Ciecierzycę dokładnie odcedzić i rozmiksować w rozdrabniaczu. Tak samo postąpić w przypadku ciecierzycy – rozmiksować.
- Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, dodać resztę przypraw i smażyć jeszcze przez około minutę, mieszając.
- Połączyć rozdrobnioną ciecierzycę, kaszę jaglaną oraz cebulę w jednej misce.
- Doprawić składniki solą oraz pieprzem, dodać jajko, bułkę tartą, wymieszać składniki na jednolitą masę.
- Uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i kłaść na rozgrzaną patelnię.Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.