Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej kokosowy
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości, pod przykryciem. Zdjąć pokrywę, odparować i ostudzić.
  2. Ciecierzycę dokładnie odcedzić i rozmiksować w rozdrabniaczu. Tak samo postąpić w przypadku ciecierzycy – rozmiksować.
  3. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, dodać resztę przypraw i smażyć jeszcze przez około minutę, mieszając.
  4. Połączyć rozdrobnioną ciecierzycę, kaszę jaglaną oraz cebulę w jednej misce.
  5. Doprawić składniki solą oraz pieprzem, dodać jajko, bułkę tartą, wymieszać składniki na jednolitą masę.
  6. Uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i kłaść na rozgrzaną patelnię.Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest