Przepis na kopytka

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie:

  1. Obrać ziemniaki, pokroić w połówki, zalać wodą i zagotować. Gotować przez około 30 minut, aż nabiorą miękkości
  2. Ziemniaki odcedzić i rozgnieść praską na gładką masę. Całość odłożyć do wystygnięcia
  3. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać zimne ziemniaki. W środku masy zrobić małe wgłębienie i wbić jedno jajko
  4. Całość posolić i zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne możesz dodać trochę mąki
  5. Zagotuje wodę w dużym garnku
  6. Ciasto podziel na 2 części, z każdej uformuj wałeczki. Nożem odkrój kawałki o szerokości około 2 cm
  7. Kopytka wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 4 minut, aby wypłyną na powierzchnię
  8. Możesz podawać z masłem lub sosem

kopytka 02

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest