Spis treści
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 100 g mąki
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie:
- Obrać ziemniaki, pokroić w połówki, zalać wodą i zagotować. Gotować przez około 30 minut, aż nabiorą miękkości
- Ziemniaki odcedzić i rozgnieść praską na gładką masę. Całość odłożyć do wystygnięcia
- Na stolnicy przesiać mąkę, dodać zimne ziemniaki. W środku masy zrobić małe wgłębienie i wbić jedno jajko
- Całość posolić i zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne możesz dodać trochę mąki
- Zagotuje wodę w dużym garnku
- Ciasto podziel na 2 części, z każdej uformuj wałeczki. Nożem odkrój kawałki o szerokości około 2 cm
- Kopytka wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 4 minut, aby wypłyną na powierzchnię
- Możesz podawać z masłem lub sosem