Koktajl – przepis na 400 ml/1 porcje:

  • Sok z 1 małej pomarańczy (200g)
  • Duża garść jarmużu (30g)
  • 1 małe jabłko (140g)
  • ½ banana (100g)
  • ½ szklanki wody mineralnej
  • 1 łyżeczka spiruliny + chlorelli

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z pomarańczy, umyte składniki mieszamy w naczyniu blendera wraz z otrzymanym sokiem i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy łyżeczkę spiruliny + chlorelli, mieszamy i spożywamy od razu po przyrządzeniu.

Wartość odżywcza w przygotowanej porcji koktajlu:

  • Energia: 230 kcal + 17 kcal = 247 kcal
  • Białko: 3,9 g + 2,75 g = 6,65 g
  • Tłuszcz: 1,3 g + 0,15 g = 1,45 g
  • Węglowodany: 58,4 g + 0,95 g = 59,35 g
  • Błonnik: 8,5 g

Ciekawostki:

  • Koktajl ten nadaje się na przekąskę w ciągu dnia, np. 2 śniadanie lub podwieczorek.
  • Jarmuż bogaty jest niskokaloryczny a wysokoodżywczy – zawiera karotenoidy, błonnik, wapń o wysokiej przyswajalności, potas, magnez , żelazo, witaminę K, C oraz jest bogaty w kwas foliowy.
  • Ma silne działanie alkalizujące (zasadotwórcze), przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe ze względu na zawartość sulforafanu.
  • Owoce zawarte w koktajlu są naturalnym źródłem smaku słodkiego, dlatego nie potrzebny jest dodatek cukru w celu podniesienia walorów smakowych.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest