Przepis na 1 porcję:

  • Szklanka dyni (220 g)
  • 1 jabłko
  • 1 mały banan
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ szkl. wody
  • 1 łyżeczka korzenia maca

Upieczoną lub ugotowaną dynie umieszczamy w naczyniu bled nera. Dodajemy pozostałe składniki – wodę wlewamy stopniowo do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy łyżeczkę korzenia macy, dokładnie mieszamy. Spożywamy od razu po przyrządzeniu. Możemy posypać łyżeczką pestek dyni.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 220 kcal +14,5 kcal = 234,5 kcal
  • Białko: 4,2 g + 0,5 g = 4,7 g
  • Tłuszcze: 1,5 g + 0,03 g = 1,53 g
  • Węglowodany: 20,3 g +3 g = 23,3 g
  • Błonnik: 10,1 g +0,02 g = 10,12 g

Ciekawostki:

  • Dynia jest dobrym źródłem błonnika zmniejszającego stężenie cholesterolu.
  • Zawiera dużo witamin i składników mineralnych, jak: miedź, B-karoten, cynk, żelazo, witaminy z gr. B, witamina A, C, wapń i fosfor, natomiast zawiera mało kalorii – 28 kcal/100 g produktu.
  • Cynamon obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia pamięć i koncentrację, normuje stężenie glukozy we krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, ma dużo antyoksydantów dzięki czemu walczy z wolnym rodnikami oraz ułatwia trawienie.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest