Przepis na 1 porcję:
- Szklanka dyni (220 g)
- 1 jabłko
- 1 mały banan
- ½ łyżeczki cynamonu
- Szczypta gałki muszkatołowej
- ½ szkl. wody
- 1 łyżeczka korzenia maca
Upieczoną lub ugotowaną dynie umieszczamy w naczyniu bled nera. Dodajemy pozostałe składniki – wodę wlewamy stopniowo do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy łyżeczkę korzenia macy, dokładnie mieszamy. Spożywamy od razu po przyrządzeniu. Możemy posypać łyżeczką pestek dyni.
Spis treści
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 220 kcal +14,5 kcal = 234,5 kcal
- Białko: 4,2 g + 0,5 g = 4,7 g
- Tłuszcze: 1,5 g + 0,03 g = 1,53 g
- Węglowodany: 20,3 g +3 g = 23,3 g
- Błonnik: 10,1 g +0,02 g = 10,12 g
Ciekawostki:
- Dynia jest dobrym źródłem błonnika zmniejszającego stężenie cholesterolu.
- Zawiera dużo witamin i składników mineralnych, jak: miedź, B-karoten, cynk, żelazo, witaminy z gr. B, witamina A, C, wapń i fosfor, natomiast zawiera mało kalorii – 28 kcal/100 g produktu.
- Cynamon obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia pamięć i koncentrację, normuje stężenie glukozy we krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, ma dużo antyoksydantów dzięki czemu walczy z wolnym rodnikami oraz ułatwia trawienie.