Spis treści
Składniki:
- 400 g suchej fasolki
- 250 g boczku
- 250 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ziele angielskie, liść laurowy, suszony majeranek
Przygotowanie:
- Fasolę wsyp do garnka i zalej zimną wodą. Odstaw na noc do namoczenia
- Następnego dnia odcedź fasolę, zalewając świeżą wodą – około 1 litr wody
- Dodaj łyżeczkę soli, ziele angielskie, liść laurowy. Gotuj pod przykryciem około 1 godziny, aż fasolka zmięknie
- Boczek pokrój w kostkę – smaż na patelni, regularnie mieszając. Przełóż do garnka z fasolą
- Na patelnie wrzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę wraz z cebulą. Smaż przez około 5 minut, pod koniec dodaj czosnek. Wszystko wrzuć do garnka i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut
- Pokrojone pomidory dodaj do całości wraz z koncentratem pomidorowym
- Dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Całość gotuj jeszcze przez 15 minut
- Podajemy z pieczywem