Składniki:

  • 400 g suchej fasolki
  • 250 g boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie, liść laurowy, suszony majeranek

Przygotowanie:

  1. Fasolę wsyp do garnka i zalej zimną wodą. Odstaw na noc do namoczenia
  2. Następnego dnia odcedź fasolę, zalewając świeżą wodą – około 1 litr wody
  3. Dodaj łyżeczkę soli, ziele angielskie, liść laurowy. Gotuj pod przykryciem około 1 godziny, aż fasolka zmięknie
  4. Boczek pokrój w kostkę – smaż na patelni, regularnie mieszając. Przełóż do garnka z fasolą
  5. Na patelnie wrzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę wraz z cebulą. Smaż przez około 5 minut, pod koniec dodaj czosnek. Wszystko wrzuć do garnka i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut
  6. Pokrojone pomidory dodaj do całości wraz z koncentratem pomidorowym
  7. Dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Całość gotuj jeszcze przez 15 minut
  8. Podajemy z pieczywem

fasolkapobret

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest