Ciasto na pizzę – prosta receptura

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie jednocześnie dodając 2 łyżki mąki oraz cukier. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut
  2. Mąkę przesiej do miski wraz z solą, zrób wgłębienie w środku i wlej w nie rozczyn. W między czasie rozgniataj łyżką mąkę do środka, mieszając składniki. Na sam koniec dodaj oliwę
  3. Wszystkie składniki wyłóż na stolnicę. Ciasto wyrabiaj przez około 10 minut, aż nabierze pulchności i elastyczności
  4. Po wyrobieniu przygotuj dużą miskę do której przełożysz ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na min. 1 godzinę w celu wyrośnięcia
  5. Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części, tortownicę posmaruj oliwą
  6. Jedną z kulek wyłóż do naczynia i delikatnie rozciągnij palcami po całej tortownicy
  7. Rozprowadzamy dodatki wedle uznania
  8. Ciasto pieczemy ok. 15 minut w temperaturze min. 250 st.C

IMG 6342

.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest