Spis treści
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie jednocześnie dodając 2 łyżki mąki oraz cukier. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut
- Mąkę przesiej do miski wraz z solą, zrób wgłębienie w środku i wlej w nie rozczyn. W między czasie rozgniataj łyżką mąkę do środka, mieszając składniki. Na sam koniec dodaj oliwę
- Wszystkie składniki wyłóż na stolnicę. Ciasto wyrabiaj przez około 10 minut, aż nabierze pulchności i elastyczności
- Po wyrobieniu przygotuj dużą miskę do której przełożysz ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na min. 1 godzinę w celu wyrośnięcia
- Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części, tortownicę posmaruj oliwą
- Jedną z kulek wyłóż do naczynia i delikatnie rozciągnij palcami po całej tortownicy
- Rozprowadzamy dodatki wedle uznania
- Ciasto pieczemy ok. 15 minut w temperaturze min. 250 st.C
.