Dynia to nie tylko ozdoba halloweenowa, chociaż tak niewielu docenia jej odżywcze właściwości.
Nie dość, że możemy przygotować z jej udziałem przepyszne dania, to jeszcze ma bardzo wiele wartości odżywczych.
Wybierając te najbardziej pomarańczowe zapewnimy sobie niemałą ilość Beta-karotenu, który opóźnia starzenie, a bogactwo cynku jest doskonałe na cerę z problemami (trądzikiem lub opryszczką) oraz sprzyja układowi trawiennemu i sercu. 100g tego warzywka to tylko 30 kcal i cała masa błonnika.
Królowa może królować na naszych talerzach pod postacią przepysznej zupy krem, możemy ją usmażyć czy zapiec w formie zapiekanki. Do różnych potraw wybierzmy odpowiednią odmianę. Na zupy wybieraj odmiany twarde, do przyrządzenia dyni faszerowanej wybierz odmianę makaronową. Jako, że wszystkim doskonale znany jest krem z dyni, my mamy dla was przepis na pyszną zapiekankę z dyni makaronowej!!!
Składniki:
- Średniej wielkości DYNIA MAKARONOWA
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag mięsa mielonego z łopatki
- Średniej wielkości cebula
- Ser żółty
- Szklanka mleka
- Masło
- Mąka pszenna
- Olej
- Sól
- Pieprz
- Przyprawy według uznania (curry, zioła prowansalskie, bazylia, słodka papryka)
Sposób przygotowania:
Farsz:
Na odrobinie rozgrzanego oleju, podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli dodać mięso mielone z łopatki.
Usmażyć i odstawić .
Beszamel:
Łyżkę masła wymieszać z 3 łyżkami mąki, aż utworzy się jednolita masa. Następnie gotować dolewając powoli mleka, aż masa zgęstnieje. W połowie dodawania mleka wycisnąć 2 ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
Dynię przekroić na pół i wydrążyć pestki, przekrojoną dynię i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (środkiem do dołu).
Piec około godziny w 180 stopniach, od czasu do czasu podlewać wodą, gdy wyparuje dolewać. Po godzinie gdy dynia będzie miękka, wzruszyć ją delikatnie widelcem.
Wypełnić wcześniej usmażonym mięsem mielonym z cebulą, startym serem oraz przyprawami. Następnie polać wcześniej przygotowanym beszamelem, posypać startym żółtym serem, ziołami. Zapiec około 15min. (aż ser sie zarumieni).
Smacznego!