Dynia – królowa jesieni

Dynia to nie tylko ozdoba halloweenowa, chociaż tak niewielu docenia jej odżywcze właściwości.
Nie dość, że możemy przygotować z jej udziałem przepyszne dania, to jeszcze ma bardzo wiele wartości odżywczych.

Wybierając te najbardziej pomarańczowe zapewnimy sobie niemałą ilość Beta-karotenu, który opóźnia starzenie, a bogactwo cynku jest doskonałe na cerę z problemami (trądzikiem lub opryszczką) oraz sprzyja układowi trawiennemu i sercu. 100g tego warzywka to tylko 30 kcal i cała masa błonnika.

Królowa może królować na naszych talerzach pod postacią przepysznej zupy krem, możemy ją usmażyć czy zapiec w formie zapiekanki. Do różnych potraw wybierzmy odpowiednią odmianę. Na zupy wybieraj odmiany twarde, do przyrządzenia dyni faszerowanej wybierz odmianę makaronową. Jako, że wszystkim doskonale znany jest krem z dyni, my mamy dla was przepis na pyszną zapiekankę z dyni makaronowej!!!

 

Składniki:

  • Średniej wielkości DYNIA MAKARONOWA
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag mięsa mielonego z łopatki
  • Średniej wielkości cebula
  • Ser żółty
  • Szklanka mleka
  • Masło
  • Mąka pszenna
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawy według uznania (curry, zioła prowansalskie, bazylia, słodka papryka)

 

Sposób przygotowania:

Farsz:

Na odrobinie rozgrzanego oleju, podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli dodać mięso mielone z łopatki.
Usmażyć i odstawić .

Beszamel:

Łyżkę masła wymieszać z 3 łyżkami mąki, aż utworzy się jednolita masa. Następnie gotować dolewając powoli mleka, aż masa zgęstnieje. W połowie dodawania mleka wycisnąć 2 ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając.

 

Dynię przekroić na pół i wydrążyć pestki, przekrojoną dynię i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (środkiem do dołu).

Piec około godziny w 180 stopniach, od czasu do czasu podlewać wodą, gdy wyparuje dolewać. Po godzinie gdy dynia będzie miękka, wzruszyć ją delikatnie widelcem.
Wypełnić wcześniej usmażonym mięsem mielonym z cebulą, startym serem oraz przyprawami. Następnie polać wcześniej przygotowanym beszamelem, posypać startym żółtym serem, ziołami. Zapiec około 15min. (aż ser sie zarumieni).

 

Smacznego!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.