Ciasto na pierogi – przepis babci!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesyp do miski oraz wymieszaj z solą
  2. Masło roztop w ciepłej wodzie i wlej do mąki, całość wymieszaj
  3. Roztrzep całe jajko w oddzielnym pojemniku. W takiej formie dodaj do przygotowanej masy, zagniatając ciasto ręką
  4. Przygotuj blat, który obficie obsyp mąką
  5. Ciasto zagniataj przez około 8 -10 minut. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut
  6. Tak przygotowane ciasto podziel na kilka części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek
  7. Szklanką wytnij kółka, a na środek wyłóż po łyżeczce farszu. Złóż na pół i zlep dokładnie brzegi
  8. Zagotuj wodę w dużym garnku, podczas wrzenia włóż pierwszą partię pierogów. Gotuj przez około 2 minuty, mieszając. Jak pierogi wypłyną na powierzchnię wody odcedź pierogi

19638 v 900x556

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest