Spis treści
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
Przygotowanie:
- Mąkę przesyp do miski oraz wymieszaj z solą
- Masło roztop w ciepłej wodzie i wlej do mąki, całość wymieszaj
- Roztrzep całe jajko w oddzielnym pojemniku. W takiej formie dodaj do przygotowanej masy, zagniatając ciasto ręką
- Przygotuj blat, który obficie obsyp mąką
- Ciasto zagniataj przez około 8 -10 minut. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut
- Tak przygotowane ciasto podziel na kilka części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek
- Szklanką wytnij kółka, a na środek wyłóż po łyżeczce farszu. Złóż na pół i zlep dokładnie brzegi
- Zagotuj wodę w dużym garnku, podczas wrzenia włóż pierwszą partię pierogów. Gotuj przez około 2 minuty, mieszając. Jak pierogi wypłyną na powierzchnię wody odcedź pierogi