Porcja na około 10 kawałków:
- Herbatniki pełnoziarniste ok. ½ opakowania (140 g) – można użyć wersji wegańskiej
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2-3 łyżki wody, w razie potrzeby
- 3 szklanki mleka sojowego bez cukru
- 100 g kaszy jaglanej – ½ szklanki
- 50 g ksylitolu – ¼ szklanki
- ½ limonki
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
- ½ szklanki borówek amerykańskich
- 2 łyżki korzenia maca
Spód: herbatniki dokładnie kruszymy, dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Jeśli masa się nie klei dodajemy wodę, mieszamy. Klejącą masą wykładamy naczynie do tarty. Wstawiamy do lodówki.
Krem: Mleko sojowe z dodatkiem ksylitolu, soku z limonki oraz oleju wstawiamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy przepłukaną na sicie kaszę jaglaną, gotujemy aż kasza wchłonie większość mleka. Dodajemy 2 łyżki sproszkowanego korzenia maca. Przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na gładką masę. Przelewamy na wcześniej przygotowany spód, a następnie przystrajamy owocami .
Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wartość odżywcza – 1 kawałka:
Energia: 97 kcal + 5,8 = 102,8 kcal
Białko: 3,25 g + 0,2 = 3,45 g
Tłuszcz: 3,3 g + 0,01 = 3,31 g
Węglowodany: 16 g + 1,2 = 17,2 g