Leczo z cukinią i kiełbasą

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g kiełbasy
  • 3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • 2 nieduże cukinie
  • przecier pomidorowy z butelki
  • sól i zmielony pieprz, 2 łyżeczki papryki w proszku
  • bazylia

Przygotowanie:

  1. Przygotuj duży garnek, w którym podgrzejesz olej
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekaj, aż wszystko się zeszkli na rumiany kolor
  3. Kiełbasę obierz ze skóry i pokrój w plasterki. Dodaj do cebuli, wymieszaj i smaż przez około 5 minut
  4. Dodaj pokrojoną paprykę oraz przyprawy. Smaż kolejne 5 minut
  5. Cukinię obierz, wykrój pestki i w formie kostki dorzuć do całości
  6. Wlej zakupiony wcześniej przecier pomidorowy, wymieszaj. Całość gotuj jeszcze przed około 10 minut
  7. Leczo przełóż do miseczek, a na górę  połóż świeżą bazylię. Można podawać z pieczywem

ratatouille 12

 

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest