2 pomysły na rozgrzewające dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe na ciepło to doskonała propozycja dla wszystkich osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Są one łatwe i szybkie w przygotowaniu, sycące oraz niedrogie. Ich ogromną zaletą jest także to, że, jak sama nazwa wskazuje, wymagają one użycia zaledwie jednego naczynia. Poniżej prezentujemy sprawdzone przepisy na rozgrzewające dania jednogarnkowe.

Gulasz wołowy — smaczne danie na ciepło jednogarnkowe

Jakie jest najlepsze rozgrzewające danie jednogarnkowe? Nasza pierwsza propozycja to gulasz wołowy. Składniki na tę potrawę są następujące:

  • 1 kg wołowiny
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczka papryki ostrej

brytfanna ceramiczna owalna konighoffer kingstone 5907558790252

Jak krok po kroku przyrządzić to rozgrzewające danie jednogarnkowe będące gwarancją codziennych sukcesów w rozpieszczaniu podniebień bliskich? Najpierw należy pokroić boczek w kostkę i włożyć go do dużego garnka z grubym dnem, takiego jak na przykład brytfanny. Następnie wytapiamy go na małym ogniu przez około 3 minuty, co chwilę mieszając. Kroimy wołowinę w kostkę, zwiększamy ogień, wlewamy olej, stopniowo wkładamy mięso, obsmażamy je z każdej strony i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do garnka wrzucamy posiekaną cebulę i pora oraz starty czosnek. Co chwilę mieszamy i smażymy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy słodką oraz ostrą paprykę. Posypujemy składniki mąką, mieszamy i smażymy przez 5 minut. Następnie wlewamy wino i podgrzany bulion. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 0,5 godziny. To rozgrzewające danie jednogarnkowe najlepiej smakuje z ziemniakami i kaszą jęczmienną lub gryczaną.

Warzywne curry — sycące danie jednogarnkowe

Jakie są najlepsze rozgrzewające dania na jesień? W chłodne dni znakomicie sprawdzi się curry. Mianem tym określa się sposób przyrządzania potraw kuchni indyjskiej. Curry składa się z mięsa, ryby, sera lub warzyw w sosie. Godne polecenia ciepłe danie jednogarnkowe to na przykład curry warzywne. Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • 500 g batatów
  • 300 g kalafiora
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 cm korzeń imbiru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Pierwszy krok to pokrojenie cebuli na półplasterki i zeszklenie jej w garnku. Dodajemy starty czosnek oraz imbir i smażymy przez 1 minutę. Wsypujemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy. Dodajemy pomidory oraz pokrojone w kostkę bataty i wodę. Zagotowujemy ją. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy przez 30 minut bez przykrycia. Dzielimy kalafiora na różyczki i dodajemy do potrawy. Wlewamy mleko kokosowe, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 minut. Tego typu przepisy na dania jednogarnkowe najlepiej smakują z ryżem, uprażonymi orzechami nerkowca i świeżą kolendrą.

komplet garnkow ze stali nierdzewnej tadar bahama 5903313414968

Jakich akcesoriów nie może zabraknąć w kuchni żadnego miłośnika dań jednogarnkowych? Podczas ich przygotowywania pomocne będą komplety garnków (najlepiej sprawdzą się tu te ceramiczne, a to ze względu na to, iż nie ich powłoka nie chłonie zapachów i smaków oraz nie wchodzi w reakcję z żywnością, a co więcej — można ich używać w piekarniku) oraz przyprawniki, dzięki którym ulubione dodatki do potraw na długi czas zachowają swój cenny aromat.

zestaw przyprawnikow tadar cuadro 16 elementow 5907558754025

To nasze ulubione przepisy jednogarnkowe na jesień. A jakie są Wasze? Podzielcie się swoimi sprawdzonymi recepturami na rozgrzewające dania.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *