Dania jednogarnkowe na ciepło to doskonała propozycja dla wszystkich osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Są one łatwe i szybkie w przygotowaniu, sycące oraz niedrogie. Ich ogromną zaletą jest także to, że, jak sama nazwa wskazuje, wymagają one użycia zaledwie jednego naczynia. Poniżej prezentujemy sprawdzone przepisy na rozgrzewające dania jednogarnkowe.
Spis treści
Gulasz wołowy — smaczne danie na ciepło jednogarnkowe
Jakie jest najlepsze rozgrzewające danie jednogarnkowe? Nasza pierwsza propozycja to gulasz wołowy. Składniki na tę potrawę są następujące:
- 1 kg wołowiny
- 750 ml bulionu wołowego
- 150 g wędzonego boczku
- 150 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 0,5 cebuli
- 0,5 pora
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczka papryki ostrej
Jak krok po kroku przyrządzić to rozgrzewające danie jednogarnkowe będące gwarancją codziennych sukcesów w rozpieszczaniu podniebień bliskich? Najpierw należy pokroić boczek w kostkę i włożyć go do dużego garnka z grubym dnem, takiego jak na przykład brytfanny. Następnie wytapiamy go na małym ogniu przez około 3 minuty, co chwilę mieszając. Kroimy wołowinę w kostkę, zwiększamy ogień, wlewamy olej, stopniowo wkładamy mięso, obsmażamy je z każdej strony i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do garnka wrzucamy posiekaną cebulę i pora oraz starty czosnek. Co chwilę mieszamy i smażymy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy słodką oraz ostrą paprykę. Posypujemy składniki mąką, mieszamy i smażymy przez 5 minut. Następnie wlewamy wino i podgrzany bulion. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 0,5 godziny. To rozgrzewające danie jednogarnkowe najlepiej smakuje z ziemniakami i kaszą jęczmienną lub gryczaną.
Warzywne curry — sycące danie jednogarnkowe
Jakie są najlepsze rozgrzewające dania na jesień? W chłodne dni znakomicie sprawdzi się curry. Mianem tym określa się sposób przyrządzania potraw kuchni indyjskiej. Curry składa się z mięsa, ryby, sera lub warzyw w sosie. Godne polecenia ciepłe danie jednogarnkowe to na przykład curry warzywne. Do jego przygotowania potrzebne będą:
- 500 g batatów
- 300 g kalafiora
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 cm korzeń imbiru
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Pierwszy krok to pokrojenie cebuli na półplasterki i zeszklenie jej w garnku. Dodajemy starty czosnek oraz imbir i smażymy przez 1 minutę. Wsypujemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy. Dodajemy pomidory oraz pokrojone w kostkę bataty i wodę. Zagotowujemy ją. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy przez 30 minut bez przykrycia. Dzielimy kalafiora na różyczki i dodajemy do potrawy. Wlewamy mleko kokosowe, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 minut. Tego typu przepisy na dania jednogarnkowe najlepiej smakują z ryżem, uprażonymi orzechami nerkowca i świeżą kolendrą.
Jakich akcesoriów nie może zabraknąć w kuchni żadnego miłośnika dań jednogarnkowych? Podczas ich przygotowywania pomocne będą komplety garnków (najlepiej sprawdzą się tu te ceramiczne, a to ze względu na to, iż nie ich powłoka nie chłonie zapachów i smaków oraz nie wchodzi w reakcję z żywnością, a co więcej — można ich używać w piekarniku) oraz przyprawniki, dzięki którym ulubione dodatki do potraw na długi czas zachowają swój cenny aromat.
To nasze ulubione przepisy jednogarnkowe na jesień. A jakie są Wasze? Podzielcie się swoimi sprawdzonymi recepturami na rozgrzewające dania.
Materiał partnera