Ziarna słonecznika i jego właściwości

W tym niepozornie wyglądającym ziarenku kryje się ogromna moc, która ma działanie korzystne dla naszego organizmu.

Właściwości ziaren słonecznika

Ziarna słonecznika są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. 100g zawiera około 51g tłuszczów, z czego 23g stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 oraz omega-3. Najważniejsze lecznicze ich działanie to regulacja ciśnienia tętniczego, działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe. Obniżają stężenie złego cholesterolu oraz chronią przed nowotworami.

Słonecznik jest prawdziwym skarbcem witamin, takich jak witamina A, D, E, K witamin z grupy B oraz C, kwasu foliowego oraz witaminy B12. Ich podaż wpływa nie tylko na wygląd naszej skóry, ale także na prawidłowe działanie układu nerwowego. Już trzy garście słonecznika zapewniają dzienną dawkę wit. E dla osoby dorosłej.

Ale to nie koniec zalet, za względu na dużą zawartość magnezu: 325mg w 100g nasion, polecany jest osobą w stanie stresu, napięć. W czasie dużego wysiłku intelektualnego, a także miłośnikom kawy, która pita w dużych ilościach wypłukuje ten pierwiastek. Oprócz magnezu w ziarnach słonecznika znajdziemy również cynk, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód, mangan, miedź, selen oraz fluor. Ziarna zawierają ponadto fitosterole (około 322 mg w 100g), które obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają kardioprotekcyjnie, antyoksydacyjnie oraz przeciwnowotworowo.

Mimo znacznej kaloryczności 600 kcal-100g polecane są osobą na diecie, gdyż dzięki dużej zawartości błonnika 8,6g wspomagają prace jelit, chronią przed zaparciami. Mają niski indeks glikemiczny oraz zapewniają sytość na długo. Są idealnym dodatkiem do dań słodkich oraz słonych, każdy z nas znajdzie ich idealne zastosowanie, dzięki czemu będziemy móc się cieszyć zdrowiem i witalnością.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest