Tłuszcze pełnią bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Są między innymi źródłem energii, stanowią główny składnik strukturalny błon biologicznych. Umożliwiają także wchłanianie witamin A,D,E i K, pełnią role hormonów, przekaźników. To tylko kilka przykładów ich zastosowania, dlatego tak ważne jest ich dostarczanie wraz z dietą.
Spis treści
Rodzaje oleju lnianego
Jeszcze istotniejszą sprawą jest ich rodzaj. Ponieważ tłuszcz tłuszczowi nie jest równy. Ważne jest nie tylko pochodzenie tłuszczów: roślinne lub zwierzęce, a także zawartość wiązań nienasyconych oraz proporcja kwasów omega-6 do omega-3, która optymalnie powinna wynosić 4:1. Obecnie mamy coraz to większy wybór olejów a półkach sklepowych.
Rosnącą popularnością cieszy się olej lniany, pozyskiwany z nasion lnu tłoczonych na zimno. Nasiana te są jednym z najbogatszych źródeł kwasów omega-3: głównie kwasu alfa-linolenowego (ALA), kwasów omega-6 w postaci kwasu linolowego (A), które należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Organizm sam nie jest w stanie ich wytworzyć, co oznacza konieczność dostarczania ich z pożywieniem
Właściwości odżywcze
Olej lniany zawiera odpowiednio 56,93% ALA oraz 15,82% LA. Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w oleju lnianym wpływa pozytywnie na układ krążenia poprzez obniżenie „złego” cholesterolu LDL. Jednocześnie podwyższenie stężenia dobroczynnej frakcji HDL. NNKT chronią przed rozwojem miażdżycy i wtórnymi jej konsekwencjami jak zawał serca czy udar mózgu. Kwasy te mają również działanie przeciwnowotworowe, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór piersi, prostaty.
Olej lniany jest bogaty w witaminę E- naturalny przeciwutleniacz chroniący nas przed skutkami działania wolnych rodników. W czasie stresu oksydacyjnego duża ilość wolnych rodników atakuje błony biologiczne powodując ich peroksydację. A także może uszkadzać kwasy nukleinowe, co z kolei prowadzi do mutacji i uszkodzenia komórek, inicjując proces nowotworzenia. Witamina E ma zbawienny wpływ również na kondycję naszej skóry, narządu wzroku oraz chroni przed odkładaniem się blaszek miażdżycowych, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Olej lniany jest szczególnie polecany w okresie wzrostu dzieci. Zawarte w nim kwasy omega-3 warunkują prawidłowy rozwój, wzmacniają odporność oraz stymulują układ nerwowy. Systematyczne spożywanie chroni przed chorobami psychicznymi oraz depresją.
Cenne właściwości docenią również osoby z problemami skórnymi. Rekomendowany do stosowania w przypadku uporczywego trądziku, pielęgnacji skóry wrażliwej, przesuszonej. W okresie letnim świetnie chroni przed utratą wody, a także ma działanie kojące w przypadku poparzeń słonecznych. Odżywia i uelastycznia skórę, zapewniając jej zdrowy wygląd oraz opóźniając proces starzenia. Coraz częściej stosowany również jako dodatek do odżywek oraz masek do włosów, zapewnia nawilżenie, połysk oraz wzmocnienie po same końce.
Kolejnym zastosowaniem oleju lnianego są zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego. Działanie łagodzące i regenerujące błonę śluzową przewodu pokarmowego znalazło zastosowanie w leczeniu przewlekłych zaparć, choroby wrzodowej, stanów zapalnych żołądka oraz jelit. Polecany dla osób na diecie, wspomaga odchudzanie oraz zmniejsza odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Wybierając olej zwróćmy uwagę na jego świeżość. Stojąc na półce sklepowej stary olej ulega jełczeniu. Przechowujmy go w lodówce, w ciemnej butelce, chroniąc przed promieniami słonecznymi. Najlepiej używać oleju lnianego na zimno, gdyż pod wpływem temperatury traci swoje cenne właściwości prozdrowotne. Możemy go stosować jako dodatek do sałatek, sosów, dipów. Zaleca się spożywanie 2-4 łyżek dziennie przez osobę dorosłą.