Węgorz europejski stanowi bogate źródło witamin oraz białka. Jednak węgorz należy do ryb tłustych, zawiera duże ilości cholesterolu oraz kwasów tłuszczowych. Najwięcej tłuszczu zawiera węgorz wędzony. Węgorz przeciwdziała powstawaniu niektórych chorób, takich jak miażdżyca. Cena węgorza jest dosyć wysoka, jednak jego smak jest bardzo wyrazisty, warto więc wypróbować potrawy zawierające tę rybę.
Spis treści
Właściwości węgorza
Węgorz zawiera wiele witamin, miedzy innymi witaminę D, A oraz B12, możemy więc zastępować nim mięso. Witamina D przyczynia się do procesów metabolicznych kości oraz bierze udział w procesach immunologicznych oraz antykancerogennych. Witaminy D używa się także do leczenia dolegliwości układu krążenia oraz depresji. Jeśli chodzi o witaminę A, posiada ona właściwości antyoksydacyjne, a więc chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Ponadto, jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie, rozwój komórek rozrodczych oraz hamowanie nowotworów jelita grubego, płuc i piersi. Witamina B12 jest odpowiedzialna za prawidłową pracę układu nerwowego, bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku oraz w matabolizmie białek. Ponadto, odpowiada za przemianę kwasu foliowego w tetrahydrofolian, czyli jego aktywną formę. Węgorz posiada również duże pokłady niacyny, która znajduje się w koenzymach funkcjonujących jako przenośniki elektrolitów. Ponadto, niacyna jest odpowiedzialna za prawidłową pracę mózgu oraz układu nerwowego. Węgorz stanowi także źródło fosforu, który bierze udział w mineralizacji zębów i kości oraz przewodzeniu bodźców nerwowych. Węgorz zawiera również niewielkie pokłady selenu. Węgorz zawiera dużo tłuszczu, jednak aby dobrze smakował, musi zachować tłuszcz, chudy węgorz nie nadawałby się do spożycia. Pewną część tłuszczu stanowią kwasy omega 3, które poprawiają nastrój i samopoczucie.
Przygotowanie węgorza
Węgorz osiąga najlepszy smak, jeżeli przygotowujemy go, smażąc go na patelni. Jednak najlepszym pomysłem jest uprzednie ugotowanie ryby, ponieważ jej smak będzie lepszy po przetworzeniu. Przygotowanie rozpoczynamy od ucięcia głowy węgorza, następnie ściągamy skórę i nacieramy solą. Wstawiamy na dziesięć minut do lodówki i przyrządzamy wywar z włoszczyzny, listka laurowego, ziela angielskiego, czosnku i cebuli. Węgorza kroimy na kawałki oraz wkładamy do gotującego się wywaru. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie wyciągamy rybę i osuszamy ją oraz moczymy w jajku i bułce tartej. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kawałki węgorza przez kilka minut. Danie możemy podać z chlebem lub z ziemniakami i surówką. Innym sposobem na przygotowanie węgorza jest również duszenie go w sosie śmietanowym. Będziemy potrzebowali 100 gramów włoszczyzny, 1 kilogram węgorza, cebulę, 30 gramów mąki, śmietanę, sól, cytrynę oraz koperek. Włoszczyznę kroimy na małe kawałki, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy wywar. Przecedzamy wywar i dodajemy soli. Węgorza kroimy na kawałki i dodajemy do wywaru, a następnie trzymamy na niewielkim ogniu przez 25 minut. Zagęszczamy sos śmietaną i mąką, zagotowujemy jeszcze raz i dodajemy soli i soku z cytryny. Na sam koniec danie możemy posypać koperkiem.
Węgorz cena
Węgorz jest zazwyczaj trudno dostępny i nie we wszystkich miejscach możemy go kupić świeżego. Wędzony węgorz jest bardziej dostępny, jednak z powodu przetwarzania termicznego nie posiada tak wielu wartości odżywczych jak świeży węgorz. Jeśli chodzi o cenę, węgorz nie jest tanią rybą, może więc to stanowić jego wadę. Za kilogram ryby zapłacimy około 50 złotych, a ceny wciąż rosną. Jeśli chcemy nabyć wypatroszonego węgorza, musimy liczyć się z tym, że jego cena będzie oscylować w granicach 60 złotych, a czasem nawet 70 złotych. Widzimy więc, że węgorz nie jest tanią rybą, w porównaniu do łososia czy mintaja.
Pomimo wysokiej ceny węgorza oraz dużej ilości tłuszczu, warto spożywać go od czasu do czasu ze względu na dużą zawartość witamin oraz błonnika. Dzięki swoim zdrowotnym właściwościom, węgorz zapobiega powstawaniu wielu chorób. Musimy pamiętać, że dużo zdrowszym wyborem jest świeży węgorz, a nie wędzony, ponieważ wędzona ryba zostaje poddana obróbce.