Warto gotować na parze!

Wiedza o tym, że powinno się jeść głównie warzywa, owoce, ciemne pieczywo i chude mięso jest coraz bardziej rozpowszechniona. Często jednak zapominamy, że sposób przyrządzania posiłków jest również bardzo ważny.

Ile rodzin, tyle sposobów przyrządzania potraw. Jedni uwielbiają ociekające tłuszczem smażone kiełbaski, inni przepadają za dobrze przyprawionymi potrawami. Jednak niewielu z nas zastanawia się, jakie mogą być konsekwencje przyrządzania posiłków w konkretny, ulubiony przez nas sposób.

Warto pomyśleć o tym, w jaki sposób przyrządzać posiłki, aby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Oto kilka zasad przygotowania smacznych i odżywczych posiłków:

  • mięso najlepiej piec owinięte w folię w piekarniku,
  • jeśli nie masz ochoty na mięso pieczone, wrzuć je do wywaru z warzyw
  • stosuj tylko przyprawy ziołowe, np.: bazylię, tymianek, oregano itp.
  • jeżeli smażysz mięso, nie stosuj masła
  • ziemniaki, marchew, inne warzywa, a nawet pierogi gotuj wyłącznie na parze

Co daje gotowanie na parze?

Przede wszystkim zachowujesz składniki odżywcze gotowanych produktów. Mięso jest soczyste i nie przesiąknięte tłuszczem tak, jak podczas smażenia, a warzywa zachowują naturalną barwę i dzięki temu nie tracą na atrakcyjności.

Jak gotować na parze?

Gotowanie na parze w tradycyjnych garnkach jest nieco trudniejsze, ale nie niemożliwe. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalny koszyczek do gotowania na parze, który umieszcza się wewnątrz garnka (najlepiej z grubym dnem). Zanim włożysz do niego warzywa czy mięso, wlej niewielką ilość wody, wsyp przyprawy ziołowe i doprowadź do wrzenia. Gotowane w ten sposób produkty nabiorą aromatu dodanych ziół, a smak tak przygotowanych potraw jest niepowtarzalny.

Podsumowując, główne atuty gotowania na parze to:

  • szybsze zmiękczanie tkanek produktów
  • mniejsze straty składników odżywczych
  • lekkostrawność
  • niska zawartość tłuszczu

Osoby, które dbają o linię, chcące zachować szczupłą sylwetkę oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę czy miażdżycę, szczególnie powinny wziąć sobie do serca zmianę sposobu przyrządzania posiłków z tradycyjnego na parowy.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest