Bób to roślina strączkowa, która pojawia się na przełomie czerwca i lipca. Posiada wielu zwolenników, którzy doceniają go za niepowtarzalny smak, aromat i liczne właściwości odżywcze. Jak poprawnie przygotować bób i dlaczego warto po niego sięgnąć?
Spis treści
Właściwości odżywcze bobu
Bób to przede wszystkim źródło cennego białka. Stanowi idealną alternatywę dla białka zwierzęcego, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Białko wspomaga także pracę jelit, dobrze wpływa na przemianę materii i zapewnia długie uczucie sytości.
Zalecany jest szczególnie kobietom w ciąży, a to wszystko za sprawą kwasu foliowego: 100 gram produktu dostarcza aż 106% zapotrzebowania dziennego organizmu na tę witaminę! Jednak warto pamiętać, że wyłącznie dla tych pań, które nie cierpią na cukrzycę ciążową. Dodatkowo, bób przyczynia się do spadku cholesterolu LDL i świetnie się sprawdza jako środek do leczenia niedokrwistości. Jest także bogaty w błonnik, wapń, magnez, żelazo oraz potas, przy czym zawiera niską zawartość sodu.
Jak ugotować bób?
Odpowiedni sposób przyrządzenia bobu zależy od jego „wieku”. Młody bób potrzebuje od 5 do 10 minut, oczywiście w zależności od wielkości ziaren, natomiast stara odmiana będzie potrzebowała przynajmniej 15 minut.
Przed gotowaniem najpierw dokładnie umyj bób, po czym wrzuć go do wrzącej, osolonej wody i gotuj na niedużym ogniu. Z biegiem czasu woda zacznie się lekko zabarwiać, dlatego z łatwością poznasz, czy jest już gotowy. Jeśli jednak nie będziesz mieć pewności – po prostu spróbuj jedną, czy dwie sztuki i spróbuj oszacować jak długo jeszcze pozostawić go w garnku. Kiedy będzie gotowy, odcedź go i wyłóż na talerz.
Bób z pewnością powinien się znaleźć na twoim talerzu, ponieważ stanowi naprawdę wartościowy posiłek. Jednak nie jest dedykowany wszystkim. Powinny go unikać osoby z problemami układu pokarmowego, ponieważ jest to roślina strączkowa, która może wywoływać wzdęcia. Także osoby chore na cukrzycę powinny od niego stronić, ponieważ zawiera wysoki indeks glikemiczny.