Ostatnio możemy zaobserwować, że powoli przestaje uważać się szparagi za drogi produkt i coraz częściej goszczą one na naszych stołach. Stało się tak, gdyż roślina nie dość, że jest zdrowa, to również smaczna i niskokaloryczna. Dobrze zgrywa się z większością potraw, a dodatkowo ubarwia dania również wizualnie. Istnieje mnóstwo przepisów na szparagi, które możemy użyć do obiadu, ale również sprawdzą się na grillu. Najpopularniejsze są zielone, choć warto omówić również inne rodzaje.
Szparagi to roślina o długich pędach i bardzo drobnych listkach. Istnieją trzy odmiany- zielona, biała oraz fioletowa. Z racji, że najchętniej wykorzystuję się pierwszy rodzaj jest on najbardziej dostępny, choć z dostaniem białych szparagów również nie powinno być problemu. Filetowe są rzadko spotykane, ze względu na ich właściwość- w trakcie dojrzewania szybko zabarwiają się na zielono, dlatego ich uprawa wymaga dużo uwagi. Każdy rodzaj jest skarbnicą witamin, a różnią się głównie sposobem dojrzewania.
Spis treści
Szparagi – właściwości
Szparagi w większości składają się z wody, dzięki czemu są niskokaloryczne i poleca się je każdemu będącemu na diecie. Mimo to zawierają dużo składników wspomagających działanie organizmu. Wśród nich można wymienić chociażby kwas foliowy, polecany szczególnie dla kobiet w ciąży, ponieważ wpływa na pozytywny rozwój płodu, ale działa pozytywnie również na każdy organizm, gdyż wspomaga pracę układu krążenia i spowalnia proces starzenia się. Dodatkowo w szparagach znajdziemy błonnik, wapń, potas, fosfor, inulinę, oraz witaminy C i E. Dzięki temu szparagi wpływają też na kondycję skóry, proces trawienia, stan kości, oraz układ odpornościowy. Warto dodać, że mają zdolność do obniżania cholesterolu, dlatego polecane są każdemu, kto ma problem z jego ilością.
Jak przygotować szparagi? Sprawdź!
Przygotowanie szparagów zależne jest od wybranego rodzaju. Z racji lepszej dostępności zielonych i białych skupimy się na różnicach między nimi. Zielone szparagi nie wymagają dużo uwagi przy zakupie, wystarczy, że są jędrne, a ich główki zamknięte, natomiast z białymi proces jest trochę skomplikowany, gdyż należy wybrać jak najmniejsze. Te większe są przerośnięte i niestety gorzkie w smaku. Różnica w przygotowaniu jest taka, że białe szparagi należy obrać, najlepiej obieraczką do warzyw. Najlepiej kierować ruch od góry, czyli miejsca pod główką do dołu. Przed myciem, należy w obu rodzajach odciąć zdrewniałą końcówkę. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, zaś roślina powinna być związana, by można było swobodnie ułożyć ją na stojąco. Woda powinna sięgać pod główkę, gdyż jest ona bardzo delikatna i wystarczy jej sama gorąca para do ugotowania. Zielone szparagi gotujemy od 7 do 10 minut, zaś białe od 12 do 15 minut.
Przepis na szparagi
Aby nieco urozmaicić szparagi, ale też nie spędzać dużo czasu nad ich przygotowaniem warto wykorzystać przepis na pieczone szparagi z parmezanem.
Składniki:
- pęczek szparagów
- około 40 g startego parmezanu (można dodać więcej wedle uznania)
- 3 łyżki gorącej wody
- oliwa
Na początek rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Przygotowane wcześniej szparagi wedle wskazówek powyżej układany na blasze i polewamy gorącą wodą i wkładamy do piekarnika. Po około 10 minutach wyjmujemy blachę, zaś szparagi kropimy oliwą i posypujemy parmezanem. Tak przygotowane szparagi można również doprawić wedle uznania solą i pieprzem.