Krojenie warzyw czy owoców nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Gdy przygotowujesz posiłek dla siebie i swoich bliskich, używasz noża, by pokroić warzywa. Jednak krojenie nożem dla kilkudziesięciu czy stu osób, które odwiedzają restaurację czy punkt z fast foodem każdego dnia, jest całkowicie nieopłacalne. Właśnie dlatego powstały szatkownice do warzyw. Jaki rodzaj wybrać i dlaczego? Która szatkownica do warzyw będzie odpowiednia do kuchni, a która do lokalu gastronomicznego?
Spis treści
Szatkownica do warzyw i jej cechy
Gdy krajalnica do warzyw (bądź mandolina do warzyw – inna nazwa urządzenia) znajdzie się w czyimś domu czy mieszkaniu, z pewnością skróci czas krojenia warzyw. Nikt nie chce spędzać kilku godzin na krojeniu w kuchni, gdy jest głodny i chce po prostu w miarę szybko przygotować smaczny i zdrowy posiłek.
Podobnie sytuacja wygląda w każdym lokalu gastronomicznym, który zostanie zaopatrzony w szatkownicę. Warto jednak zaznaczyć, że szatkownica do warzyw w restauracji, bistro czy w barze – czy to szatkownica elektryczna, czy mechaniczna – jest pomocą nieocenioną! Trudno szatkować, kroić czy obrabiać warzywa bez tego typu urządzeń. Idealne paski, kosteczki czy innego typu formy bardzo ciężko wykroić nożem w odpowiednim czasie, którego w branży gastronomicznej brakuje zawsze.
Jedną z najważniejszych cech, jaką odznacza się szatkownica do warzyw, jest prostota. To urządzenie musi być możliwe do obsłużenia szybko, precyzyjnie, bez żadnych przerw na domyślanie się, jak go używać. Wystarczy umieścić w odpowiednim miejscu narzędzia dany rodzaj warzywa, nacisnąć praskę i gotowe. Prostota, funkcjonalność, precyzja, niezawodność – to cechy dobrej szatkownicy czy mandoliny.
Jak kroi szatkownica do warzyw
Korzyści z posiadania szatkownic czy krajalnic jest bardzo dużo. Oszczędność czasu i pieniędzy to jedno, jednak dobra szatkownica jest w stanie obrabiać warzywa na bardzo różne sposoby, a więc wykrajać:
- plasterki;
- paski;
- słupki;
- kostki;
- wiórki.
Możliwość wykrajania wyżej wymienionych form jest możliwa dzięki specjalnym wymiennym tarczom, które umieszcza się w odpowiednim miejscu szatkownicy. Tarcze są różne, wykrawają różnej wielkości paski, kostki czy plasterki, są łatwe do wymiany, dlatego szybko można przejść z jednego trybu szatkowania na inny. Co to wszystko oznacza? Że szatkownica do cebuli staje się szatkownicą do kapusty w zależności od tarczy, która aktualnie znajduje się w urządzeniu.
Nie trzeba więc dokupować większej ilości szatkownic, wystarczy zmienić tarczę, chociaż w dużych lokalach gastronomicznych zaleca się używanie kilku ze względu na efektywność. Dobrym wyborem okazuje się oczywiście szatkownica elektryczna do warzyw, w mniejszych lokalach natomiast szatkownica do warzyw ręczna powinna wystarczyć.
Jak wybrać odpowiednią szatkownicę?
Wszystko zależy od miejsca, w którym będzie używana. Domowa szatkownica czy krajalnica nie musi być duża, jednak urządzenia do restauracji muszą być odpowiednio większe. Liczy się wszystko – od powierzchni lokalu, przez ilość gości, którzy pojawiają się każdego dnia, aż po ilość pracowników zatrudnionych w lokalu.
W przypadku niedostosowania szatkownicy do wielkości lokalu i natężenia ruchu, który w nim panuje, może ona okazać się niewystarczająca. Nie warto też kupować szatkownic, które mogą obrobić bardzo dużą ilość warzyw w godzinę i za jednym przyciśnięciem praski. Będzie to po prostu niepotrzebny wydatek.
Należy również zwracać uwagę na markę i kupować dobry towar wykonany z solidnych materiałów od uznanych producentów. Tanie odpowiedniki niewiadomego pochodzenia często się psują i zacinają, a tego w lokalu gastronomicznym tolerować nie można!
Artykuł napisany przy współpracy z gastropuls.pl