Syrop z agawy – zamiennik cukru? Wszystko na jego temat!

Od najmłodszych lat jesteśmy przyzwyczajani do słodkiego smaku. Pierwszy cukier pijemy razem z mlekiem matki. Dzieci jedzą bardzo dużo słodyczy, a prawie każdy słodzi przynajmniej jeden napój. Cukier, w różnej postaci, jest z nami na codzień. Dzś wiemy, że dostarczana ilość cukru jest bardzo duża, co przekłada się na liczne problemy zdrowotne. Dlatego coraz częściej w miarę możliwości stosujemy zamienniki cukru, które pozwolą na ograniczenie jego spożycia. Jednym z nich jest syrop z agawy.

Co należy wiedzieć o agawie?

Agawa to roślina z rodziny agawowatych, licząca ponad 100 gatunków. Należy do sukulentów liściowych. Można ją spotkać dziko rosnącą w południowej części USA oraz na północnych terenach Ameryki Południowej. Wykorzystywana jest jako roślina ozdobna oraz w przemyśle gastronomicznym i leczeniu. Stanowi składnik tequili, mezcal i pulque. natomiast syrop z agawy używany jest jako środek słodzący. Agawa rośnie przez 5 do 15 lat, po tym okresie roślina kwitnie. Roślinę cechuje to, że kwitnie jedynie raz w życiu, po czym umiera. Łodyga agawy może wyrastać na wysokość nawet 14. metrów, a liście osiągają długość nawet 2. metrów.

Podstawowym surowcem agawy są liście oraz sok. Roślina zawiera witaminy, składniki mineralne, kwasy organiczne, a także olejki eteryczne i saponiny sterydowe. Często stosuje się ją jako środek uśmierzający ból, a sok wykorzystuje m.in. przy problemach z układem pokarmowym. Pozwala pozbyć się zatruć pokarmowych, dolegliwości wątrobowych czy wzdęć. Liście, sok czy syrop mają bogate zastosowanie w wielu gałęziach życia, jednak szczególnie jeden zdobył ogromną popularność. Syrop z agawy, którego właściwości są bardzo szerokie. Znalazł szczególne uznanie jako środek zastępujący cukier lub miód. Można nim słodzić napoje typu herbata czy kawa jak również drinki czy mrożoną kawę. Syrop jest dobrze rozpuszczalny, w niektórych przypadkach znacznie lepiej niż zwykły cukier.

Dodatkowo można go śmiało wykorzystywać do sałatek owocowych, musli, wypieków, gofrów czy mas na bazie twarogu. Jednym z ciekawszych zastosowań jest wykorzystanie syropu w marynacie do mięsa. W każdym z tych przypadków syropu używa się dokładnie tak samo jak cukru. W celu uzyskania syropu z liści rośliny wydobywa się nektar, który zostaje poddany odpowiedniej obróbce technologicznej. Ta prowadzi do rozłożenia cukrów złożonych do cukrów prostych, głównie fruktozy. Po zakończeniu całego procesu syrop przybiera ciemną barwę i znaczną gęstość.

W składzie syropu prócz fruktozy znajdziemy takie składniki jak: żelazo, wapń, magnez oraz potas. Obecna jest również glukoza, jednak jej ilości są raczej niewielkie. Stosunek fruktozy do glukozy różni się w zależności od producenta. A skoro jesteśmy przy składzie należy zwrócić uwagę na jeden szczegół. Należy bardzo mocno podkreślić obecność fruktozy. Cukier ten jest znacznie słodszy niż zwykła glukoza dlatego, osoby mające problemy z poziomem cukru muszą koniecznie zwrócić uwagę na ilości spożycia produktu.

Agawa – cena

Dziś syrop z agawy można spotkać praktycznie w każdym sklepie, podobnie jak np. syrop klonowy. Zyskał wielu zwolenników i smakoszy. Przedział cenowy jest różny, najczęściej sięga w przedziale około od 10,00 do 50,00 zł. Wszystko zależy od wielkości opakowania oraz producenta. W przypadku tego ostatniego znaczenie ma także technologia produkcji syropu, co częściowo przekłada się na skład. Produktów znanych jako syrop z agawy cena przeważnie przekłada przede wszystkim się na zastosowanie, ponieważ jakoś jest stosunkowo do siebie zbliżona. Należy jednak pamiętać,  że to nie ona jest wyznacznikiem jakości, ale skład, na który często nie zwracamy uwagi.

Syrop z agawy nie bez powodu zyskał ogromne uznanie wśród miłośników gastronomii. Ma wiele zastosowań żywieniowo-zdrowotnych, a smakowo przypadnie prawie każdemu do gustu. Syrop w wielu wypadkach jest doskonałym zamiennikiem cukru, a w niejednym przypadku sprawdzi się nawet znacznie lepiej. Ale jak ze wszystkim, tak i z tym nie należy przesadzać. Człowiek jako istota przyzwyczajona do słodkiego łatwo i chętnie stosuje tego typu produkty. Jednak nawet przy całkowitym przekonaniu do tego smakołyku, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na nasze zdrowie.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest