Syrop z cebuli – właściwości

Gdy przeziębienie zaczynało dokuczać, nasze babcie często stosowały syrop z cebuli, który jest znany już od bardzo dawna jako jedno z najlepszych domowych lekarstw. Nie bez powodu mikstura ta gości w wielu domach od dłuższego czasu. Cebula zawiera mnóstwo substancji bakteriobójczych, łagodzących oraz silnie dezynfekujących. Dzięki dużej zawartości witaminy C zwiększa odporność organizmu. Nie każdy przepada za smakiem cebuli jednak właściwości zdrowotne syropu powinny zachęcić do jego spożycia.

Zdrowie jest najważniejsze!

Kiedy męczy cię kaszel syrop z cebuli może okazać się zbawienny. Pomaga w walce z różnego rodzaju infekcjami górnych dróg oddechowych: zapaleniem zatok, gardła, krtani, czy oskrzeli. Zawarte w cebuli olejki eteryczne rozpuszczają wydzielinę, która zalega w gardle i oskrzelach, dzięki czemu ułatwia odkrztuszanie. Ma również duże znaczenie dla organizmu, zawarte w niej minerały takie jak fosfor, magnez, siarka, cynk czy krzem wzmacniają ogólną odporność, a także umacniają serce, które podczas grypy jest osłabione. Pokłady jodu i fosforu zawdzięczają działanie przeciwinfekcyjne.

Syrop z cebuli uzupełnia też deficyt witamin C, A, B1, B2, PP. Witamina C pobudza wzrost i sprawność komórek odpornościowych, które tworzą pierwszą linię obrony w walce z wirusami i bakteriami nękającymi organizm. Witamina A wpływa na zachowanie wilgotności w błonach śluzowych dróg oddechowych. Witaminy B1 i B2 wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Olejki lotne uwalniające się podczas rozgniatania cebuli do syropu, a także zawarte w jej miąższu substancje działają bakteriobójczo. Ostry smak cebuli wpływa na lepsze krążenie, przez co pocimy się i szybciej zdrowiejemy. Może być także dobrym rozwiązaniem, gdy na dworze jest zimno, a my przemarzniemy. Syrop z cebuli pomaga również obniżyć gorączkę. Sprawdza się nie tylko podczas przeziębienia, ale również skutecznie leczy anemię za sprawą wysokiej zawartości żelaza. Dodatkowo zapobiega zawałom serca i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Idealnie radzi sobie z zakażeniami, chorobami pęcherza i dróg moczowych.

Jak zrobić taki syrop?

Nie jest to zbyt skomplikowane. Wystarczy, że mamy w domu cebulę i cukier lub miód. Cebulę drobno siekamy i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem, dzięki dodaniu jednego z tych słodzików cebula wypuści soki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Tak przygotowany syrop należy przechowywać nie dłużej niż 3 dni.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest