Wczesna jesień to niezaprzeczalnie okres grzybiarzy. To czas, kiedy lasy obfitują w różnego rodzaju grzyby m.in. borowiki czy podgrzybki. Jeśli chcesz, żeby zachowały dłużej smak, możesz je ususzyć, a do tego użyć suszarki do grzybów. Sprawdźmy, co kryje w sobie to niewielkie urządzenie.
Spis treści
Czym jest suszarka do grzybów?
Suszarka do grzybów to niewielkie urządzenie, zazwyczaj o objętości około 11 litrów, które jest okrągłe i plastikowe. Za jego pomocą możemy przeprowadzić proces suszenia, który polega na pozbawieniu produktów wody, dzięki czemu pozostają w nich jedynie najcenniejsze składniki takie jak: minerały, witaminy, a także duże ilości błonnika. Zależnie od modelu suszarki, kosztuje ona około stu złotych.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze suszarki do grzybów?
Istnieje kilka czynników, na które powinniśmy zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu suszarki do grzybów. Koniecznie zapoznaj się z nimi:
- pojemność – im będzie większa, tym większą ilość jednorazowo wysuszysz. Pojemność suszarki określona jest przez ilość sit, a także ich wielkość i głębokość. Najmniejsze suszarki mają trzy poziomy, za to największe dziewięć. Dlatego przed zakupem warto zastanowić się, jak duże urządzenie będzie nam potrzebne,
- sita – zwykle kształt sit jest okrągły, a ich średnica wynosi do 3. cm, za to optymalna głębokość to około 5 cm,
- moc – im będzie większa, tym czas suszenia będzie krótki. Na rynku dostępne są suszarki w przedziale od 25. do 400 W. Moc ma wpływ na wydajność urządzenia,
- regulacja – warto zwrócić uwagę, czy posiada regulację mocy i siły podmuchu, tak, aby w razie potrzeby, móc ją dostosować do danych produktów, ale ten parametr jest ważny tylko i wyłącznie wtedy, kiedy mamy zamiar suszyć różnorodne produkty,
zabezpieczenie przed przegrzaniem – większość modeli ma tę funkcję, ale warto się upewnić, że urządzenie, które chcemy kupić, posiada ją, - timer – czyli innymi słowa mówiąc: automatyczne wyłączenie. Jest to bardzo dobra funkcja, która pozwala nam niepodglądanie postępów w suszeniu, wystarczy ustawić określony czas suszenia, po upłynięciu czasu- urządzenie się wyłączy.
Wady suszarek do grzybów
Wiele osób twierdzi, że ten sposób suszenia grzybów jest bez sensu oraz mija się z celem, ponieważ wówczas tracą one smak. Przeciwnicy tego typu urządzeń uważają, że tradycyjne i naturalne suszenie jest zdecydowanie lepszą opcją, gdyż wtedy grzyby nie tracą aromatu i smaku.
Zalety suszarek do grzybów
Argumenty mówiące o zaletach suszarek do grzybów są zdecydowanie silniejsze od ich wad, przekonajcie się sami.
Suszarka do grzybów to proste urządzenie, z którego obsługą poradzi sobie każdy. Dodatkowo są niewielkie, dzięki czemu nawet w małej kuchni znajdzie się na nie miejsce, ale co najważniejsze – gwarantują szybki efekt! W krótkim czasie możemy wysuszyć porcję grzybów.
Są takie czasy, kiedy każdy z nas jest zabiegany, dlatego też suszarka do grzybów to bardzo dobra opcja na wysuszenie żywność, chociażby z powodu czasu. Mało kto ma czas, by korzystać z tradycyjnych metod, ale z pomocą przychodzą nowoczesne urządzenia, dzięki którym brak czasu to już nie problem.
Czy warto zainwestować w sezonie?
Nasza odpowiedź jest jednoznaczna – tak! Jeśli nie przepadamy za gotowaniem, długim staniem w kuchni, a jednak naszym ulubionym dodatkiem są suszone grzyby, to suszarka do grzybów będzie strzałem w dziesiątkę! Pozwala nam ona przy minimalnym nakładzie czasu i pracy przygotować samodzielnie suszone grzyby (czy też owoce – opcji jest wiele!), które z pewnością będą smaczne i zdrowe. Aby przekonać się, że zakup suszarki do grzybów to dobra inwestycja wystarczy, że spojrzysz na ceny produktów – przed i po suszeniu – dzięki czemu będziesz mieć pewność, że ten zakup Ci się zwróci.
Zakup nowego urządzenia do kuchni to często nie lada problem. Zazwyczaj ceny takich urządzeń sięgają zenitu i zdecydowanie nie zachęcą do zakupu. Drugą kwestią jest to, że towarzyszą nam obawy i niepewność. Zastanawiamy się, czy na pewno potrzebujemy właśnie tej rzeczy. Każde zakupy powinny być przemyślane i zgodne z naszymi potrzebami.