Dzieci, powinny jeść dużo warzyw, oraz owoców. Aby bezpiecznie przyrządzić surówkę, dla dziecka należy odpowiednio dobrać składniki, co wbrew pozorom nie należy do prostych rzeczy. Komponenty należy wybierać tak, aby pasowały i przynosiły korzyści.
Spis treści
Jakie surówki przygotować dla dziecka?
Witaminy są bardzo korzystne dla rozwoju każdego dziecka. Drobno pokrojone i starte warzywa można przyrządzać od 9 miesiąca, kiedy dziecko posiada już pierwsze zęby. Po 24 miesiącu, można przygotowywać już sałatki z bardziej różnorodnych warzyw. Ciekawą opcją jest surówka z fasoli, jajek oraz ziemniaków. Składniki to: ziemniak, ugotowane jajko na twardo, łyżka ugotowanej fasoli, sól oraz pieprz. Tak przygotowane składniki, należy ze sobą zmieszać. Dla dzieci, które lubią czosnek, można go dodać dla lepszego smaku. Wiele osób preferuje również sos koperkowy.
Do obiadu polecamy tez surówkę, z kapusty pekińskiej z dodatkiem jabłka. Można polać ją dodatkowo oliwą z oliwek. Jeśli dziecko, nie chce jeść warzyw i owoców, warto przekonać go jak zdrowe są i zrobić tak, aby miały ciekawy smak. Prosta do zrobienia jest też surówka koperkowa, która można połączyć z makaronem. Należy wziąć dwa jabłka, dwie papryki: czerwoną oraz zieloną i pęczek koperku.
Do sosu przyda nam się ocet winny, ciepła woda, olej rzepakowy, czosnek, oraz cukier brzozowy. Jabłka należy wcześniej wymyć i obrać ze skórki, oraz zetrzeć na tarce. Najlepiej, aby posiadała nieco większe oczka. Ewentualnie, jeśli nie posiadamy takiego sprzętu można je pokroić w drobne plasterki. Papryki też umyć i pokroić w kostkę. Aby przygotować sos, należy połączyć ze sobą trzy łyżki octu winnego, ciepłej wody, dwie łyżki oleju rzepakowego oraz dwa ząbki czosnku. Pomieszać z pokrojonym wcześniej koperkiem. Na samym końcu dodać cukier brzozowy, oraz przyprawy. Taka surówka z pewnością sprawi, że nasze dziecko przekona się do warzyw i owoców. Warto zadbać o to, aby potrawy nie były nudne i zawsze kolorowe.
Na co uważać podczas przygotowywania surówek dla dzieci?
Należy uważać na przyprawy. Dla dzieci najlepsze będą pieprz i sól, w niewielkiej ilości. Ostrzejsze potrawy mogą powodować problemy z żołądkiem. Warto pamiętać, że u dziecka zapotrzebowanie na sól jest dość małe. Dobry jest czosnek. Wpływa pozytywnie na organizm jednak ze względu na zapach, nie zawsze jest zachęcający. Pietruszka, bardzo dobrze wpływa na kondycje włosów jak również na cerę. Potrawy dla dzieci, można przyprawiać: chrzanem, kminkiem, anyżem, oraz liściem laurowym. Wybór jednak, zależy od składników jakie stosujemy.