Trening na siłowni to znaczący wysiłek dla ludzkiego organizmu. Aby mógł go poprawnie wykonać, należy przed nim skonsumować odpowiednio dobrany posiłek, który wzbogaci nasz organizm w niezbędne składniki odżywcze, ale jednocześnie nie obciąży go na tyle, by wysiłek fizyczny stał się dla nas trudnością. Co zatem warto spożywać przed treningiem?
Spis treści
Wskazane produkty przed siłownią
Przede wszystkim – białko. To budulec naszych mięśni, więc nie może go zabraknąć w codziennej diecie każdego człowieka, a co dopiero atlety. Zaleca się przyjmowanie około 30 g białka z dobrego źródła. Doskonałym źródłem dobrego białka są ryby, indyk, kurczak i jaja. Odradza się spożywanie wołowiny, ponieważ jest ona o wiele bardziej ciężkostrawna.
Drugim ważnym składnikiem są węglowodany. To one dostarczają organizmowi energii, niezbędnej szczególnie przy wykonywaniu ćwiczeń.
Trzeci składnikiem ważnym w diecie, a bardzo często uważanym za czyste zło, jest tłuszcz. Zdrowe tłuszcze są materiałem budulcowym błon komórkowych, a także mogą stać się istotnym źródłem energii. Posiłek przedtreningowy powinien zostać spożyty około 3-4 godziny przed treningiem. Jeśli ćwiczymy w godzinach porannych lub południowych, ważne będzie śniadanie przed siłownią.
Dobrym pomysłem na lekkie, ale pożywne śniadanie będą kanapki z chleba razowego lub żytniego z awokado, rukolą i gotowanym jajkiem. Można także przygotować naleśniki z mąki pełnoziarnistej z masłem orzechowym lub sporządzić wysokobiałkowe smoothie. Oczywiście, znana i lubiana owsianka również jest dobrym pomysłem.
Warto także włączyć w codzienny jadłospis przedtreningowy rodzynki i miód, które doskonale odżywiają organizm. Oczywiście nie obejdzie się bez bananów, które nie tylko są łatwostrawne i pożywne, ale także bardzo bogate w wartości odżywcze niezbędne przy wysiłku fizycznym. Aby nawilżyć organizm i zapewnić mu odpowiedni przypływ zdrowych węglowodanów, warto regularnie spożywać sok z buraków. Badania potwierdziły, że cykliści, którzy pili sok z buraków, przy takim samym tempie jazdy zużywali mniej energii niż sportowcy, którzy tego nie robili.
Przykładowy przepis na śniadanie mistrza
Białkowa owsianka z kawą
- ok. 60 g płatków owsianych
- ok. 100 g chudego twarogu
- 20 g tahini lub masła orzechowego
- szczypta soli
- 1 banana
- 130 ml mleka roślinnego
- filiżanki espresso
- 1 łyżeczki miodu naturalnego
Przygotowania najlepiej rozpocząć wieczorem. Płatki wsyp do wysokiego naczynia (np. modnego słoika), dodaj sól, espresso i mleko. Zamieszaj. Pokrój banana i dodaj do reszty składników. Twaróg rozrzedź wodą i wylej masę na wierzch. Naczynie wstaw do lodówki. Rano wystarczy, że dodasz masła orzechowego lub tahini, polejesz miodem i gotowe. Smacznego!