Kapusta jest cennym źródłem witaminy C. Zawiera też duże ilości glutaminy, aminokwasu, który występuje w jelitach, o właściwościach przeciwzapalnych. Jest to źródło indolo-3-karbinolu lub I3C, przekształcanego w DIM w jelitach. Indolo-3-karbinol jest też silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga detoksykację wątroby. W badaniu opublikowanym przez BMC Gastroenterology w maju 2009 r. wykazano, że DIM zawarty w soku z kapusty wywierał działanie przeciwrakowe in vivo i in vitro.
Spis treści
Właściwości odżywcze
Dostarcza witaminy C
Sok z kiszonej kapusty dostarcza witaminy C, niezbędnego składnika tkanki łącznej i silnego przeciwutleniacza. Przeciwutleniacze to substancje, pomagające chronić organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkodzić komórki.
Właściwości witaminy U z soku z kapusty
W medycynie naturalnej, uznaje się , że witamina U jest związkiem uzyskanym z soku z kapusty, o silnych właściwościach leczniczych. Tak jak czynnik X (ceniony jako witamina K2) Dr Price’a, został on zidentyfikowany jako S metylometionina (SMM).
W okresie 1948-1950 dr Garnett Cheney, profesor medycyny w Stanford Medical School, przeprowadził kilka badań, które wskazywały na to, że źródło SMM znajduje się w liściach zielonej kapusty. Oprócz tego wysunięto hipotezę, że świeży sok z kapusty może znacząco zwiększyć szybkość gojenia owrzodzeń żołądka i jelit, refluks kwasu, ból żołądka oraz wrzody w przewodzie pokarmowym. Może też być przydatny w kontrolowaniu cukrzycy i wzmacnianiu systemu immunologicznego.
Pomaga w trawieniu
Sok z kapusty po fermentacji jest bogaty w naturalny kwas mlekowy, które hamują wzrost niepożądanych bakterii jelitowych i sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii. To powoduje, że uzyskany sok jest dobrym sposobem leczenia chorób jelit i złego trawienia. Picie kwaśnego soku przynosi korzyść z procesu trawienia organizmu, oraz działa jako środek przeczyszczający, gdyż zapobiega zaparciom.
Mówiąc o właściwości lecznicze surowego soku z kapusty, należy podkreślić fakt, że proces fermentacji soku z kapusty poprawia jego silne właściwości lecznicze poprzez dodanie miliardów bakterii, enzymów oraz witamin i minerałów, które są wytwarzane przez mikroflorę jelit.