Siemię lniane- jak przygotować? Czy warto?

Siemię lniane jest mało znanym produktem, potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. I mało używanym. A szkoda- bo ma wiele cennych właściwości. Jest doskonałym sposobem na przyspieszenie utraty kilogramów, a więc powinien być wykorzystywany przez osoby odchudzające się. Ponadto idealnie wspomaga regulację błony śluzowej wątroby. Czyli to podwójna korzyść.

Właściwości odżywcze

Siemię lniane jest też idealnym sposobem do walki z nadmiernymi kilogramami przez stabilizację poziomu cholesterolu we krwi. Stabilizacja poziomu cholesterolu we krwi to dość częsty problem osób walczących z nadmiernymi kilogramami. Daje tez uczucie sytości, więc w konsekwencji ograniczasz ilość spożytych kalorii. To bardzo ważne- siemię lniane przyspiesza także proces metabolizmu jednocześnie przyspieszając proces trawienia przez pobudzenie do pracy kosmyków jelitowych.

Siemię lniane sprawia też, że stopniowo rezygnujesz z dokładki lub dodatkowego podjadania między posiłkami. Pamiętaj, że bez racjonalnej diety i wypijania przynajmniej 2 litrów wody dziennie, nawet jedzenie siemienia lnianego Ci nie pomoże. Najważniejsze jest racjonalne odżywianie. Zjadaj 3-4 posiłki dziennie w regularnych odstępach czasowych pomoże Ci uzyskać wymarzoną wagę.

siemie lniane do wlosow 2013 11 12 15 31 25

Całe siemię lniane opiera się na kwasach Omega 3, które wpływają nie tylko na układ trawienny, ale także na zachowanie zdrowych włosów, skóry i paznokci. Kwasy Omega 3 pozytywnie wpływają także na kondycję serca, dlatego jest składnikiem wielu preparatów obniżających cholesterol.

Jak stosować siemię lniane?

Istnieje wiele sposobów na stosowanie siemienia lnianego. Pierwszym sposobem jest wsypanie 2 płaskich łyżeczek do porannego musli i zalanie ciepłym mlekiem. Już pod wpływem ciepła nasionka pęcznieją i wypełniają żołądek.
Drugim sposobem, który zadowoli przeciwników musli, jest dolanie siemienia lnianego do picia. Tutaj wystarczy dodać 2-3 łyżeczki i sporządzić napar podobny do herbaty. Napar warto przykryć talerzykiem, dla szybszego sparzenia.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest