Zarówno zwolennicy surowych jak i świeżych potraw są przekonani o tym, że ich poglądy są najlepsze. Jednak zupełnie podobnie przekonują innych o swej racji ci, którzy wolą spożywać żywność po ugotowaniu i termicznej obróbce. Dlatego zajmiemy się dzisiaj tymi dwoma grupami na temat zalet surowego, jak i gotowanego jedzenia. Oczywiście świeże warzywa, jak i owoce są bardzo zdrowe i nie może zabraknąć ich w naszej codziennej diecie. Zalecane jest pięć razy dziennie sięgać po świeży owoc,warzywa lub wypić szklankę świeżego soku. Jednak w porze zimowej trudno jest poradzić sobie bez gorącej zupy lub świeżo ugotowanego dania.
Spis treści
Kto nie powinien jeść surowych posiłków?
Świeże i surowe posiłki nie powinny jeść osoby o zbyt wrażliwym żołądku oraz ci, którzy mają nadwrażliwe jelita,ponieważ zbyt duża ilość surowego błonnika nie wpływa korzystnie na jelita. Zazwyczaj starsze osoby i dzieci powinni jeść ugotowane warzywa jak kapustę, brukselkę czy kalafior,przez to zaoszczędzimy wzdęć i bólu brzucha. Gdy ktoś cierpi na schorzenie nerek także należy ostrożnie jeść na surowo rośliny, które zawierają szczawiany, ponieważ może zbierać się osad w postaci piasku i tworzyć kamienie nerkowe. Osoby chorujące na tarczycę nie mogą jeść na surowo warzyw m.in.jak brukselka czy kapusta pekińska, ponieważ spowalniają one wytwarzanie hormonów tarczycy. Zaleca się bardzo długie gotowanie warzyw. Gotowana żywność szybciej niż surowa trafia do organizmu, nie musi być tak długo przeżuwana co potrawy ze świeżych warzyw i owoców.
Niektóre warzywa pod wpływem wysokiej temperatury wręcz zyskują na wartości,są to pomidory i marchew. Podczas gotowania tych warzywa uwalniane są karotenoidy, likopen-są to silne przeciwutleniacze, które stosuje się w profilaktyce nowotworów i chorób serca. Jednak można warzywa również „przegotować „, gdzie posiłki tracą do 80% wartości odżywczych. Najlepszym rozwiązaniem jest gotować warzywa w jak najmniejszej ilości wody lub na parze i dość krótko. Takich warzywa jak fasola, soczewica,soja, czy groch nie można spożywać na surowo. Większość substancji w nich zawarta najlepiej przyswajana jest przez organizm tuż po ugotowaniu, dlatego,że część białek ulega rozpadowi dopiero po sfermentowaniu lub ugotowaniu i dlatego łatwiej są trawione. Gotowanie ma swoje wielkie zalety,gdyż dobrze konserwuje żywność oraz zabija wszelkie szkodliwe dla zdrowia ludzkiego bakterie. Jeśli bardzo chcemy przestawić się na dietę, która jest złożona głównie z surowych warzyw i potraw, dobrze jest wtedy zasięgnąć opinii dietetyka lub lekarza.
Co wybieramy?
Najważniejszym organem w procesie trawienia są jelita i one w dużej mierze odpowiadają za nasze zdrowie. To mikroflora jelitowa decyduje o prawidłowym procesie wchłaniania składników odżywczych. Bardzo ważne są przyjmowane na surowo produkty mleczne fermentowane takie jak kefir,jogurt czy maślanka oraz surowe kiszone warzywa jak ogórki, kapusta czy papryka dostarczą naszym jelitom sporą dawkę dobroczynnych dla nas bakterii. Dobrze jest zachować dobrą proporcję pokarmów surowych, jak i równie tych gotowanych. Odpowiednio zbilansowana dieta zawierająca w sobie surowe, jak i gotowane potrawy zapobiegnie niechcianym zaparciom, niedoborom witamin oraz różnym niestrawnościom żołądka czy też jelit.