Salsefia – niesamowite właściwości

Salsefia to warzywo, które nie jest w Polsce zbyt popularne. Warto jednak bliżej się mu przyjrzeć, ponieważ ma przyjemny smak oraz stanowi bogactwo składników odżywczych. Podpowiadamy jak przyrządzić salsefię oraz jakie korzyści zdrowotne przynosi wprowadzenie jej do diety.

Salsefia – podstawowe informacje

Salsefia, inaczej kozibród porolistny, to roślina należąca do rodziny astrowatych. W języku łacińskim, jego nazwa to Tragopogon orrfolius. Kwitnienie roślin z gatunku astrowatych zaobserwować można w okresie od wiosny do poźniej jesieni. Mogą osiągać wysokość od 10 do nawet 180cm.

Z dobrodziejstw salsefii korzystano już w starożytności, jednak w Polsce pojawiła się dopiero w XVIII w., podczas kiedy rządy w naszym kraju sprawował Stanisław August Poniatowski. Naturalnie bowiem, kozibród porolistny występuje w krajach śródziemnomorskich, np. w krajach Europy Południowej, Turcji, Maroko, Tunezji, Algierii oraz Libii

Salsefia to roślina dwuletnia. Jej kwiaty są niebieskie i zebrane w koszyczki. Ich owocami z kolei są niełupki. Korzeń kozibrodu porolistnego jest jadalny, a z wyglądu przypomina pasternak. Ma stożkowy kształt i jest pokryty skórką w kolorze szaro-beżowym. Co ciekawe, jadalne są również młode liście rośliny.

Salsefia – właściwości

Kozibród porolistny jest źródłem witamin oraz pierwiastków, których organizm potrzebuje dla prawidłowego funkcjonowania. Dzięki temu, wykazuje szereg korzystnych właściwości. W korzeniach salsefii obecny jest mangan, czyli pierwiastek wspomagający pracę wątroby. Pozwala pozbyć się z niej toksyn oraz związków purynowych, które mogą przyczyniać się do wywołania dny moczanowej. Sok z salsefii oraz występująca w niej witamina B1 wykazują naturalne właściwości antystresow i uspokajające.

Kozibród porolistny jest również źródłem sporych ilości potasu. Potas jest pierwiastkiem wspomagającym pracę serca oraz regulującym ciśnienie krwi. Ponadto, jest odpowiedzialny za prawidłowe napięcie mięśni. Dzięki obecności inuliny oraz błonnika, salsefia działa również korzystnie na pracę układu pokarmowego. Inulina to węglowodan, którego ludzki organizm nie trawi. Działa pobudzająco na metabolizm tłuszczów oraz produkcję jelitowej flory bakteryjnej. Z kolei błonnik poprawia perystaltykę jelit, a dodatkowo obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i chorób nowotworowych. W salsefii znajdziemy również miedź, która jest odpowiedzialna między innymi za utrzymanie kości w dobrym stanie. Z tego powodu, regularne spożywanie tej rośliny stanowić może profilaktykę dla złamań oraz osteoporozy.

Salsefia – jak możemy wykorzystać ją w kuchni?

Smak salsefii jest delikatny i słodki. Zazwyczaj, przed podaniem poddaje się ją obróbce termicznej, jednak niektórzy jedzą ją na surowo, na przykład jako składnik sałatek i surówek. Salsefię można wykorzystać do przygotowania zupy krem, ugotować ją i jeść podobnie jak szparagi. Można ją też usmażyć czy poddusić. Dobrym pomysłem jest również dodanie salsefii do dań jednogarnkowych, na przykład do gulaszu. Dzięki temu można wzbogacić ich smak. Salsefię można również zamarynować. Z kolei jej liście warto wykorzystać podobnie jak natkę pietruszki, do zup lub sosów w celu urozmaicenia ich smaku. Co ciekawe, można je ususzyć i w takiej formie używać jako przyprawę.

Salsefia – przepis z jej wykorzystaniem

Farfalle z salsefią

Składniki:

  • O,5 kg salsefii
  • 250 g makaronu farfalle
  • Olej – 2 łyżki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sok z 0,5 cytryny
  • Posiekana natka pietruszki lub młode liście salsefii do posypania
  • sól
  • pieprz
    Przygotowanie:
    Salsefię obierz i pokrój w słupki. Makaron ugotuj al dente i odcedź. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim salsefię, do momentu, w którym będzie miękka. Następnie dodaj czosnek (drobno posiekany) i podsmażaj jeszcze około minutę. Podsmażoną salsefię skrop sokiem z cytryny oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z makaronem i posyp posiekaną natką pietruszki lub liśćmi salsefii.

Podsumowując, kozibród porolistny to roślina o przyjemnym smaku oraz o wielu właściwościach korzystnych dla zdrowia. Sposoby jej przyrządzenia są bardzo różnorodne. Nadaje się do spożywania na surowo w sałatkach, jako składnik zupy krem oraz dań jednogarnkowych oraz do marynowania. Warto spróbować przyrządzić salsefię na różne sposoby i znaleźć ten najbardziej odpowiedni dla siebie. To pozwoli cieszyć się jej ciekawym smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi jakie ze sobą niesie.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest