Ryż arborio – właściwości, cena i wykorzystanie

Ryż jest jednym z najpopularniejszych zbóż świata. Produkt ten pochodzi z Azji Wschodniej. Ze względu na obecność ważnych witamin i minerałów, jest on najczęściej zalecanym składnikiem przez dietetyków. Ryż zawiera odpowiednią ilość białka oraz witaminy B. Istnieje kilka rodzajów ryżu ze względu na barwę (biały i brązowy) oraz długość ziarna. Wyróżniamy takie rodzaje ryżu jak: jaśminowy, basmati oraz perłowy. Coraz bardziej popularny staje się ryż arborio.

Ryż arborio – właściwości

Ryż arborio pochodzi z Włoch. Jego główną cechą jest kleistość. Tego typu ryż należy do zbóż średnioziarnistych. Dodatkowo doskonale wchłania on produkty w postaci płynów takie jak wino. Jego ziarna są okrągłe i mają białą barwę.

Ryż arborio jest bardzo korzystnym składnikiem odżywczym ze względu na zawartość ważnych witamin. Minerały obecne w tego rodzaju ryżu przyczyniają się do poprawy krążenia i pracy serca. Ryż arborio korzystnie wpływa na skórę, chroniąc ją przed starzeniem. Ten ostatni element to zasługa znajdującej się w nim witaminy E. Dodatkowo składnik ten jest lekkostrawny i doskonale wspomaga pracę żołądka i jelit. Jego główne minerały to potas, błonnik i skrobia. Ryż arborio jest bogaty w węglowodany. Dlatego jest to idealna przystawka dla osób, które dużo trenują lub pracują fizycznie.

Ryż arborio – zastosowanie

Ryż arborio jest głównym składnikiem, reprezentującym kuchnię włoską. Może być podawany z warzywami lub mięsem. Włosi przygotowują go również z grzybami. Jednak ryż arborio jest głównie stosowany do przyrządzenia potrawy zwanej Risotto. To nie wszystko! Ryż arborio idealnie sprawdzi się jako dodatek do krewetek i owoców morza. Jako składnik czysto dietetyczny doskonale pasuje do różnego rodzaju sałatek.

Ryż arborio – jak przyrządzić?

Jeżeli chcemy podać ryż z warzywami lub owocami morza, powinniśmy przygotować szklankę samego ryżu, a następnie dodać ten składnik do zagotowanej wody. W celu nadania miękkości potrawie warto dolać oliwy. Przygotowując ryż arborio należy chronić go przed rozgotowaniem. Dlatego zaleca się, by był on przygotowywany na wolnym ogniu. Czas gotowania powinien wynosić do 20 minut.

Jak przygotować Risotto?

Risotto przyrządza się z cebuli i czosnku, oliwy z oliwek, parmezanu, białego wina, bulionu oraz ryżu arborio. Po usmażeniu ryżu, czosnku i cebuli należy dodać wino, a następnie bulion. Ryż arborio doskonale wchłonie wino. Bulion powinien być dokładnie zmieszany z ryżem. W efekcie powstanie miękka masa. Na koniec należy urozmaicić danie przyprawami i parmezanem. Risotto możemy podawać z warzywami i dodatkami mięsnymi. Czas przygotowania potrawy nie jest długi i zwykle trwa do 20 minut. W przypadku dania Risotto ryżu arborio nie powinno się moczyć w wodzie. Ponadto podczas smażenia i gotowania należy chronić ryż przed przypaleniem.

Ryż arborio – cena

Ryż arborio możemy znaleźć zarówno w sklepach spożywczych, jak i ekologicznych. W sklepach ze zdrową żywnością jego koszt wynosi ok. 12 zł za 500 g. Jednak są punkty, w których to można dostać ten produkt w cenie ok. 9 zł za 1 kg. Ryż arborio możemy kupić również w supermarketach. Jeżeli jednak chcesz się skusić na promocję, wpisz w wyszukiwarce Google ryż arborio Lidl, a załapiesz się na wyjątkową okazję. W Lidlu cena za taki produkt wynosi ok. 9 zł za 1 kg, jednak jak już wcześniej wspomnieliśmy w supermarketach typu Lidl lub Auchan możesz skorzystać z okazjonalnej zniżki. Ryż arborio dostępny jest w podobnej cenie na Allegro (ok. 9 zł za 1 kg).

Ryż arborio to jeden z popularnych przysmaków włoskiej kuchni. Można stosować go, przygotowując różne potrawy italijskie. Jednak szerokie zastosowanie nie jest tutaj jedyną zaletą. Przede wszystkim jest to produkt bogaty w ważne minerały takie jak: błonnik lub potas. Dlatego, jeśli brakuje Ci błonnika i masz problemy z jelitami, spróbuj ryżu arborio.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest