Pyłek kwiatowy czym jest?Jak go stosować i spożywać?

Dodano:02.07.2021 14:07
Aktualizowano:21.06.2021 08:56
Udostępnij

Pyłek kwiatowy jest naturalnym źródłem wielu cennych składników. Ma wiele leczniczych właściwości jako oraz doceniany jest również w dziedzinie medycyny naturalnej. Wspomaga naszą koncentrację i wzbudza chęci do życia. Warto się zastanowić czy pyłek kwiatowy nie jest właśnie dla nas, aby poprawić codzienną jakość naszego życia.

Czym jest pyłek kwiatowy?

Pyłek kwiatowy to inaczej pyłek pszczeli, zbierany przez pszczoły. Zebrane pyłki w postaci małych kuleczek są transportowane przez pszczoły do ula, gdzie potem stanowi on pokarm młodych owadów. Jedna taka mała kuleczka to ponad 100 tysięcy mikro ziaren pyłków różnych kwiatów. Dzięki temu, że pszczelarze i u wlotu do ula ustawiają pewien rodzaj przeszkody, część pyłku spada. Jest on potem suszony i sprzedawany.

Właściwości pyłku kwiatowego

Jednym z najcenniejszych składników pyłków kwiatowych to białko, które stanowi do 40% całego pyłku. Ważnymi składnikami są również fitohormony i enzymy, które wspomagają prawidłowy metabolizm naszych organizmów. Znajdują się tam również witaminy z grupy B, witamina C – a przede wszystkim witamina E i beta-karoten. To również cenne źródło minerałów takich jak:

  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • żelazo

Przede wszystkim ze względu na dużą zawartość białka w pyłku kwiatowym jest on polecany osobom z niedoborem białka w swoim organizmie, np. W przypadku prowadzenia nieprawidłowej diety wegańskiej czy diecie odchudzającej.

Wspomaga odporność naszego organizmu, pomaga leczyć anemię oraz stopuje nasze łaknienie na jedzenie. To wszystko sprawia, że jest świetnym dodatkiem do praktycznie każdej diety. Dzięki pyłkowi możemy się lepiej skupić, wspomaga naszą koncentrację oraz jest zalecany osobom, które walczą z chorobami przewlekłymi oraz są chore na nowotwory.

Inne cenne zalety pyłku pszczelego:

  • wpływa pozytywnie na pH ciała,
  • jest to alternatywna dla witaminowych suplementów przez swój bogaty skład,
  • taki pyłek jest składnikiem diety wielu sportowców,
  • wzmacnia organizm,
  • zwiększa wzrost,
  • działa leczniczo u osób z trądzikiem lub innymi problemami skórnymi,
  • chroni przed zawałami serca,
  • zwiększa szanse na długowieczność,
  • ma działania terapeutyczne oraz zapobiega powstawaniu i występowaniu chorób cywilizacyjnych,
  • poprawia samopoczucie

Pyłek kwiatowy – przeciwwskazania

Niestety niektóre osoby nie mogą spożywać tego bogatego dla naszego organizmu pyłku. Przede wszystkim jest tutaj problem, gdy osoba jest uczulona na miód – może to wywołać nieprzyjemne objawy. Poza tym małym wyjątkiem z dobrodziejstw pyłku pszczelego może korzystać każdy.

Pyłek kwiatowy – stosowanie

Pyłek powinno się przyjmować codziennie w dawkach mniej więcej 20-40g (czyli 4-8 łyżeczek). Najlepiej porcję pyłku zażywać ok. 30 minut przed posiłkiem. Pyłek kwiatowy jest dosyć uniwersalny, więc można dodać go do swojego napoju lub posypać nim posiłek. Należy jednak uważać, aby nie dodać go gorącej potrawy czy picia! Wysoka temperatura zabija cenne właściwości znajdujące się w pyłku pszczelim.

Pyłek pszczeli – cena

Już zdecydowaliśmy się, że chcemy zażywać taki pyłek, nie ma żadnych przeciwwskazań. To co teraz? Gdzie go nabyć i jaka jest jego cena?

Kosztuje on więcej niż zwykły słoik miodu, ponieważ za 1 kilogram takiego pyłku zapłacimy około 60 złotych. Możemy go dostać w specjalnych sklepach z produktami pszczelarskimi, sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie.

Pyłek kwiatowy niesie ze sobą wiele korzyści i praktycznie każdy może go spożywać. Będzie on małym dodatkiem w naszej diecie, który nie wymaga wielkich przygotowań, a na pewno wzbogaci to nasz organizm o dodatkowe witaminy, minerały oraz białko.

Nie tylko zapobiega on chorobom, ale przede wszystkim sprawia, że my sami czujemy się o wiele lepiej. Nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Zmniejsza ryzyko wszelkich chorób psychicznych jak i cywilizacyjnych. Każdy z nas powinien zastanowić się nad wdrożeniem takiego pyłku kwiatowego do naszej diety.

Zostaw komentarz
Odpowiedź na komentarz użytkownika

Zobacz również

Mąka migdałowa

23 października 2021

Mąka migdałowa są to zmielone migdały. Migdały są cennym składnikiem zróżnicowanej diety, w tym także diety bezglutenowej. Orzechy o migdałowym kształcieSpis treściOrzechy o migdałowym kształcieW jakim procesie powstaje mąka migdałowa?Mąka migdałowa...więcej

Jakich wartości odżywczych dostarcza mięso cielęce?

22 września 2021

Mięso cielęce jest uważane za jedno z najchudszych, a zarazem najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest ono doceniane ze względu na swój delikatny smak i niezwykle gładką strukturę. Doskonale nadaje się do przygotowywania różnych potraw mięsnych, a dodatkow...więcej

Rydze – właściwości oraz przygotowanie

10 sierpnia 2021

Jesień, deszczowe dni przeplatają się z ciepłymi i słonecznymi. Liście drzew nieśmiało zmieniają kolory, a lasy oprócz kasztanów pełne są też grzybów. W otoczeniu drzew iglastych, szczególnie sosnowych i świerkowych, na piaszczystej glebie najlepiej...więcej

Makaron kukurydziany – właściwości i kalorie

08 sierpnia 2021

Czy znasz kogoś kto nie lubi makaronu? Wszyscy wiedzą, że jedzenie pasty sprawia, że ludzie są szczęśliwi, a teraz wyobraź sobie, że ta przyjemność jest Ci zabrana. Dowiadujesz się, że chorujesz na celiakię albo masz nieceliakalna nietolerancja glute...więcej