Vegeta to popularna przyprawa, którą zna każdy. Przez ponad pół wieku obecności na rynku, produkt firmy Podravka podbił nie tylko rodzinną Chorwację, oraz całą Jugosławię, lecz niedługo później śmiało zapisał się w świadomości ludzi niemal na całym świecie. W latach osiemdziesiątych, mimo utrudnionego dostępu Vegeta stała się prawdziwym hitem w Polsce. Dziś w dalszym ciągu zaliczana jest przez wielu do kanonu przypraw podstawowych, które zawsze warto mieć w kuchni.
Spis treści
Na czym polega fenomen vegety?
Ten legendarny produkt jest mieszanką suszonych warzyw, ziół i przypraw, oraz soli. Przyprawa ma charakter uniwersalny, dlatego świetnie pasuje do wszystkiego rodzaju dań, zup i sałatek. Dodawana na końcowym etapie gotowania vegeta swoim charakterystycznym smakiem wyciąga i podkreśla walory przyrządzanej potrawy. Trudno się więc dziwić, że przyprawa pełniąca funkcję „czarodziejskiej różdżki” w kuchni zdobyła tak ogromną popularność wśród użytkowników , a także konkurencji w Europie, ale i na świecie. Obecnie na rynku jest szeroki wybór podobnych warzywnych przypraw o zbliżonym składzie.
Czy vegeta jest szkodliwa?
Niestety mimo warzywnego charakteru mieszanki, wcale nie należy ona do najzdrowszych. W składzie tego rodzaju produktów znajduje się w większości sól wzbogacona o duże ilości glutaminianu sodu, cukru i sztucznych barwników. Zawartość ziół i warzyw jest przy tym stosunkowo niewielka. W związku z coraz większą świadomością żywieniową, wielu producentów wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów proponując nowe wersje produktów o bardziej naturalnym składzie. Jednak niestety takie rozwiązania często mają charakter głównie marketingowy. Dlatego zawsze warto uważnie czytać skład podany na etykiecie. Niektóre firmy tylko kuszą określeniami typu „Bio” i „Eko”, podczas gdy faktyczny skład przyprawy uległ niewielkiej zmianie, lub został po prostu zakamuflowany poprzez zmieniony zapis.
Domowa Vegeta
Jeśli chcemy być absolutnie pewni co do składu używanych przez nas przypraw, możemy spróbować przygotować je sami. Domowa produkcja jest bajecznie prosta a w internecie znaleźć możemy sporą ilość przepisów. Nasza domowa vegeta ma także taką zaletę, że sami możemy skomponować mieszankę, używając takich składników i proporcji które najlepiej odpowiadać będą gustom naszego podniebienia. Do zrobienia przyprawy potrzebujemy suszoną włoszczyznę ( marchew, pietruszka, cebula, pasternak, seler, por), wybraną przez nas sól (np. himalajska) i zioła (np. lubczyk, pietruszka, majeranek). Warto dodać również kurkumę dla zdrowia, ale i dla uzyskania charakterystycznej żółtej barwy. Opcjonalnie można również dodać suszone grzyby, ziele angielskie, kminek, czosnek, lub wiele innych dodatków, wedle uznania. Można także tworzyć różne wersje przyprawy, dodając jej charakteru korzennego dzięki cynamonowi i gałce muszkatołowej, lub wzbogacając o mieszankę włoskich ziół. W zamkniętym pojemniku nasza przyprawa podobnie jak „sklepowa” przetrwa bez problemu wiele miesięcy. Jeśli chcemy być jeszcze bardziej pewni co do jakości przyprawy, warto samemu ususzyć warzywa w piekarniku, lub specjalnej suszarce. Proces przemysłowego suszenia często bywa niestety przyspieszany poprzez siarkowanie, lub inne metody, których wpływ w znacznym stopniu obniża wartości odżywcze suszonych warzyw. Ponadto do własnej przyprawy możemy sami wybrać i kupić wszystkie potrzebne produkty w ulubionym warzywniaku, dbając o zdrowe żywienie i wspierając tym samym małe lokalne biznesy.
Vegeta – mieszanka Od ponad 50lat na rynku (1959)
Skład orginalnej vegety:
- Sól,
- suszone warzywa 15,5% (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki),
- wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, inozynian disodowy), cukier,przyprawy,skrobia kukurydziana,barwnik (ryboflawina)
Vegeta składa się głównie z soli i suszonych warzyw (15,5%). Jednak honorowe miejsce zajmują również dwa wzmacniacze smaku – E 621 (klik) i E 631.