Pietruszka – wszystko na jej temat. Czyli wartości odżywcze i zdrowotne!

Pietruszka jest jednym z najbardziej znanych warzyw. W Polsce cieszy się dużą popularnością – spotkać można ją w wielu ogródkach. Naprawdę warto docenić to warzywo! Bowiem wartości odżywcze i zdrowotne pietruszki są naprawdę zdumiewające. Sprawdź zatem co zyskasz, jeśli w Twojej diecie na stałe zagości pietruszka, zarówno w wersji naciowej, jak i korzeniowej.

Pietruszka korzeń – wartości odżywcze i zdrowotne.

Myśląc o pietruszce, zwykle pierwsze co przychodzi nam do głowy to widok pachnącej i aromatycznej zielonej natki. Jednak mimo, że pietruszka naciowa jest nieco bardziej znana, nie można zapominać o zaletach jakimi wyróżnia się pietruszka korzeń. Oto najbardziej istotne wartości odżywcze i zdrowotne korzenia pietruszki:

  • reguluje procesy trawienne – neutralizuje wzdęcia,
  • pomaga przy zapaleniach pęcherza – zwiększa ilość wydalanego moczu,
  • działa rozkurczając – dzięki czemu łagodzi bóle menstruacyjne,
  • wspomaga pracę nerek – posiada działanie oczyszczające z toksyn,
  • poprawia wzrok,
  • ma działanie przeciwnowotworowe – dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy,
  • korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci,
  • reguluje ciśnienie krwi – ze względu na zawartość dużej ilości potasu,
  • pomaga na reumatyzm,
  • witaminy i minerały jakie ma pietruszka korzeń – błonnik pokarmowy, witaminy: C, A, E oraz B6, kwas foliowy, niacyna, potas, wapń, żelazo, magnez, sód, cynk oraz fosfor.

Pietruszka naciowa – jakie są jej wartości odżywcze i zdrowotne?

Utarło się przekonanie, że najlepszym źródłem witaminy C jest cytryna lub inne cytrusy, jednak nic bardziej mylnego. Bowiem to właśnie pietruszka naciowa zawiera jej największą ilość. Duża łyżka stołowa pokrojonej natki pietruszki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. Jednak pietruszka naciowa posiada również szereg innych korzystnych właściwości, oto one:

  • niweluje nieświeży oddech,
  • spowalnia proces starzenia się organizmu,
  • oczyszcza i odtruwa organizm,
  • stymuluje wzrost erytrocytów we krwi,
  • jest polecana osobom chorym na anemię,
  • działa łagodząco na nerwobóle,
  • usuwa nadmiar wody z organizmu,
  • oczyszcza naczynia krwionośne,
  • poprawia trawienie,
  • wzmacnia dziąsła,
  • poprawia wygląd cery,
  • to nie tylko najlepsze źródło witaminy C, ale również K, ponadto pietruszka naciowa zawiera: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, beta-karoten, błonnik, chlorofil, olejki eteryczne oraz flawonoidy.

Jakie jest zastosowanie pietruszki?

Pietruszka posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Może być ona składnikiem wielu potraw. Przykładowo, chyba żadna gospodyni nie wyobraża sobie przygotowania niedzielnego, domowego rosołu bez dodatku pietruszki. Najczęściej korzeń pietruszki kojarzy się bowiem właśnie jako element włoszczyzny, dzięki czemu stanowi niezbędny składnik wywarów oraz zup. Natomiast świeża pietruszka naciowa najlepiej sprawdza się jako dodatek do potraw oraz sałatek. Bardzo popularne jest również picie różnego rodzaju herbat i naparów z suszonej natki pietruszki. Zielone listki pietruszki często są dodawane także do soków lub koktajli.

Wartość odżywcza oraz zdrowotna, jaką ma pietruszka naciowa i korzeń pietruszki nieco się od siebie różnią. Dlatego, do codziennej diety warto włączyć to warzywo w całości. Mało tego, niezwykle korzystne jest jak najczęstsze zjadanie tego warzywa. I to w różnej formie. Wtedy będzie można cieszyć się z pełni korzyści odżywczych i zdrowotnych jakie oferuje naszemu organizmowi pietruszka naciowa oraz korzeniowa. Wypróbuj dania z dodatkiem pietruszki już dzisiaj!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest