Pieprzyca siewna potocznie zwana rzeżuchą siewną jest gatunkiem rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych. Pochodzi z Azji, znana także w Etiopii i Egipcie. Od najdawniejszych czasu uprawiana jako warzywo. Występuje najczęściej w klimacie umiarkowanym.
Pieprzyca siewna jest bogata w substancje odżywcze. Zawiera min. witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K – w tą ostatnią jest szczególnie bogata (100g to aż 516% dziennego zapotrzebowania). Rzeżucha ma właściwości także kosmetyczne. We wcześniejszych czasach rzeżuchę stosowano na skórę, w przypadku owrzodzenia, a także przy pasożytach jelit, jak również jako dezynfekcja jamy ustnej i przewodu pokarmowego.
Spis treści
Rzeżucha i jej właściwości
Rzeżucha w jest dość pikantna, ma oryginalny smak i zapach przy niepozornym wyglądzie. Ponadto oczyszcza i wzmacnia organizm. Kiełki takie jak rzeżucha powinny być na naszym stole, nie tylko raz w roku, z okazji Świąt Wielkanocnych. Rzeżucha swoją wartością przewyższa niektóre warzywa. Ponadto łatwo ją wyhodować bez żadnych nawozów chemicznych, wystarczy np. czysta wata kosmetyczna czy lignina. Najlepsza na wiosenne przesilenie – kiedy czujemy się gorzej, nasza odporność po zimie jest słaba. Również nieoceniona kiedy musimy znosić zmiany temperatur, nie mamy zdrowego wyglądu cery czy matowe włosy.
Rzeżucha działa też moczopędnie i dlatego jest wskazana przy chorobie nerek. Za dużo jednak powoduje stan zapalny pęcherza.Najlepiej spożywać łyżkę od herbaty dziennie.
Rzeżucha doceniana jest także za względu na posiadanie bogactwa soli mineralnych: żelaza i magnezu. Powinno się więc podawać kobietom w ciąży i dzieciom, a także osobom wycieńczonym po długiej chorobie czy dolegliwości. Pomaga również przy takich chorobach jak: bronchit, dolegliwości reumatyczne, anemia, a także przy chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia.
Jest także wskazana dla osób z osteoporozą, które także nie tolerują mleka i jego przetworów. Pod względem wapnia rzeżucha jest drugą rośliną co do jego zawartości – ustępuje jedynie orzechom laskowym. Także zawiera jod, dlatego zalecana jest osobom z niedoczynnością tarczycy. Pomaga chorym na cukrzyce, bowiem obniża poziom cukru we krwi, natomiast zawartość chromu wspiera trzustkę i jej prawidłowe działanie.
Rzeżucha w kosmetyce
Jeśli chodzi o walory kosmetyczne to rzeżucha również poprawia urodę. Zawiera pierwiastek jakim jest siarka. Pierwiastek ten wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu. Przez krążenie krwi pobudza skórę i cebulki włosów do energicznej produkcji. Co więcej sok z rzeżuchy ma działanie wybielające na piegi czy „starcze plamy”. Dodatkowo rzeżucha oczyszcza także krew i uznaje się że leczy także trądzik, łojotok, a także inne problemy dermatologiczne.
Sposób uprawy domowej rzeżuchy jest bardzo prosty i mało czasochłonny. Nasiona z torebki przesypujemy do szklanki, zalewamy wodą. Kiedy po odstawieniu na jakiś czas zaczną się kleić należy masę rozsmarować na wilgotnej warstwie ligniny lub waty. Lignina powinna być na talerzu, tacy, odwróconej doniczce itp. Lignina powinna być stale wilgotna, ale nie na tyle, żeby pływała w wodzie. Całość należy przykryć na dwa dni. Kiedy nasiona zaczną kiełkować zdejmujemy przykrycie. Po około 10 dniach, gdy rzeżucha ma 5-7 cm, można zacząć zbiór. Należy ścinać je nożyczkami tuż nad ligniną.
Jak widać właściwości i zalety rzeżuchy są nieocenione. Wspiera nasz układ odpornościowy, jest wielką pomocą przy leczeniu wielu chorób. Niewielka roślina, a potrafi tak wiele! Łatwa w uprawie, tania i mega zdrowa. Wartość dla naszego organizmu nieoceniona. Czego chcieć więcej? A czy Ty zdecydujesz się ją posadzić i dodawać do posiłków? Pamiętaj jedna łyżeczka od herbaty dziennie wystarczy…