Pięć powodów, dla których warto jeść rukolę

Rukola – dla jednych modny zamiennik sałaty, dla innych składnik, bez którego nie może powstać żadna sałatka czy przekąska. Jednak bez względu na to, jaki mamy do niej stosunek, rukolę jeść powinniśmy, przede wszystkim ze względu na bogactwo jej składników odżywczych i mineralnych.

Poniżej przedstawiamy pięć powodów, dla których warto włączyć rukolę do jadłospisu

1. Ma działanie antynowotworowe

To prawda! Okazuje się, że rukola, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów i związków
o nazwie glukozynolany, stymuluje fukcje immunologiczne organizmu.

2. Zawiera moc składników odżywczych

Rzeczywiście, rukola to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera dużo wapnia, witaminy A, witaminy C i witaminy K, a także żelazo. Mało kto wie, że ilości tych składników są niemal pięciokrotnie wyższe w stosunku do tej samej ilości sałaty lodowej.

3. Jest niskokaloryczna i bogata w błonnik

Rukola z pewnością jest jednym z tych produktów, które swoim smakiem i wyglądem potrafią „poprawić” każdą potrawę i sprawić, że będzie wyjątkowo apetyczna. Możemy wykorzystywać ją niemal bezkarnie ze względu na to, że jest niskokaloryczna – w 100 g rukoli znajdziemy jedynie 25 kalorii! Co więcej, rukola zawiera dużo dobroczynnego błonnika, który wspomaga trawienie
i przemianę materii.

4. Jest doskonałym urozmaiceniem potraw

Rukola ma tę właściwość, że doskonale przełamuje smak potraw słodkich (np. sałatki z gruszką, pomarańczą i orzechami włoskimi), a zarazem intensyfikuje smak tych wytrawnych (tarty, sery). Warto zatem sprawdzić przepisy z wykorzystaniem rukoli i zainspirować się nimi w kuchni.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest