Pachnąca pizza z ciągnącym się serem, dietetyczna sałatka caprese, chrupiąca bruschetta, czy wyobrażasz sobie te dania bez mozzarelli? Jak się okazuje to nie jedyne jej zastosowanie. Ser ten, dzięki swym wartością odżywczym powinien być włączony do naszej diety, nie tylko, jako zamiennik sera żółtego, ale także dodatek do wielu dań czy sałatek.
Oto kilka powodów, dla których warto sobie pozwolić na mozzarelle
1. Bogactwo wapnia
Mozzarella zawiera go aż 5 razy więcej niż chudy twaróg bo około 500 mg w 100 g. Wapń nie tylko wpływa na zdrowie kości i zębów, odpowiedzialny jest również za procesy krzepnięcia, wspomaga odporność oraz prace układu nerwowego. Jego niedobór może objawiać się drażliwością, wypadaniem włosów, łamaniem się paznokci, długotrwały niedobór może przyczynić się również do depresji.
2. Pełnowartościowe białko
Ten powód z pewnością przekona osoby będące na diecie, już w 100g białej kulki znajdziemy około 20 g białka, co może stanowić uzupełnienie naszej codziennej diety. Białko daje poczucie sytości oraz jest podstawowym budulcem naszych mięśni. Mozzarella skropiona oliwą z oliwek i kilkoma plastrami pomidora może być idealną przekąską po treningu.
3. Źródło selenu
Nawet nie zdajemy sobie sprawy jak ważny jest ten mikroelement w funkcjonowaniu naszego organizmu. Zapewnia prawidłowe działanie enzymów, chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, reguluje pracę tarczycy oraz opóźnia procesy starzenia, zapewniając młody wygląd. 100 g sera zapewnia nam 50% dziennego zapotrzebowania na ten mikroskładnik.
4. Skarbnica witaminy B12
Niedobór może objawiać się anemią oraz zaburzeniem działania układu nerwowego, szczególnie może dotyczyć wegetarian oraz osób starszych. Pół porcji sera mozzarella zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania.
5. Zdrowe tłuszcze
W skład mozzarelli w dużej mierze wchodzą tłuszcze, powodując z jednej strony sporą kaloryczność około 260 kcal w 100g, z drugiej natomiast zawierają sprzężone kwas linolowy (CLA) o szerokim działaniu prozdrowotnym, a także redukującym tkankę tłuszczową.