Panga – czy warto ją spożywać? Właściwości odżywcze i kalorie

Panga jest tropikalną rybą słodkowodną. To bardzo rozpowszechniony w Polsce gatunek, który znajdziemy zarówno na sklepowych półkach, jak i w restauracyjnych jadłospisach. Panga jest rybą, która nie posiada ości i nie ma charakterystycznego zapachu oraz smaku. Dlaczego więc jest tak chętnie podawana na polskich stołach? Ile ma kalorii i jakie właściwości odżywcze ją charakteryzują?

Panga – najważniejsze informacje

Lekarze zalecają jedzenie ryb minimum raz w tygodniu. Są one cennym źródłem białka, a tłuste ryby morskie (np. makrela) dodatkowo dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają pracę mózgu i serca. Panga uważana jest za wyjątek od tych reguł ze względu na warunki, w jakich jest hodowana.

Panga uważana jest za trzecią w kolejności najchętniej spożywaną przez Polaków rybę. Co ciekawe jest także najmniej zdrowym gatunkiem. Polska jest jednym z największych importerów tej ryby na świecie. Co piąty filet eksportowany do krajów Unii Europejskiej trafia właśnie do nas. Panga, która jest dostępna w polskich sklepach, pochodzi z hodowli azjatyckich. I to właśnie ten fakt budzi największe kontrowersje. Panga, która ma dwie płetwy grzbietowe i niewielkie kolce, zamieszkuje głównie bardzo zanieczyszczoną rzekę Mekong. Hodowla prowadzona jest w małych akwenach o dużym zagęszczeniu ryb. Nie odznacza się także odpowiednimi warunkami sanitarnymi (np. brakuje czystej wody). Ponadto hodowle pangi nie mają dobrego wpływu na środowisko naturalne oraz są zanieczyszczone. W hodowli wykorzystuje się m.in. antybiotyki i hormony. W mięsie pangi wykryto podwyższone stężenie metali ciężkich. Oczywiście prowadzone są działania, które mają na celu poprawienie wspomnianych wyżej warunków hodowli. Sum afrykański i sum cekinowy z wietnamskich hodowli również przedstawiany jest jako panga.

Ryba panga i jej hodowla

W naturalnym środowisku panga osiąga ok. 1,5 metra długości, a jej waga wynosi mniej więcej 40 kg. Hodowcy łapią te ryby, transportują i umieszczają w specjalnych klatkach. W wodzie przebywają 6 miesięcy. W tym czasie są w stanie osiągnąć pełną dojrzałość. Oczywiście przy pomocy chemicznych granulek, którymi są karmione. Odpowiadają one właśnie za szybki wzrost masy ciała. Następnie są eksportowane w postaci zamrożonych filetów. Aby ryby się rozmnażały, podawane są im specjalne, importowane z Chin zastrzyki hormonalne, odpowiadające za akcję porodową. Według szacunków na 1 hektar hodowli pozyskuje się 100 ton pangi. Hodowana jest na skalę przemysłową, ma więc duże znaczenie gospodarcze. Gatunek ten nie jest zbyt problematyczny dla hodowców, a do tego szybko rośnie.

Właściwości odżywcze pangi

Warunki, w jakich hodowana jest panga, sprawiają, że ryba dostarcza małą ilość białka i pozbawiona jest kwasów tłuszczowych omega-3. Jest za to źródłem chemii i zanieczyszczeń. Zawiera też metale ciężkie. Panga jest tanią i smaczną rybą. Można ją kupić za względnie małe pieniądze, co przyczyniło się do jej popularności. Za kilogram zapłacimy ok. 10-15 złotych. Filet pangi nie zawiera ości i nie ma w nim krwi, co sprawia, że łatwo ją przygotować. Jeśli już wybierzemy pangę, to powinniśmy kupować małe sztuki! Okazjonalne spożywanie pangi nie będzie miało negatywnego wpływu na zdrowie. Nie należy jej jednak jeść w dużych ilościach. Lepiej wybierać ryby o większej wartości odżywczej. Najlepiej jednak spożywać pangę niehodowlaną, która ma sobie dużo więcej składników odżywczych – kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B (B12 i B3), potasu oraz fosforu. Panga jest chudą rybą, niezależnie od sposobu, w jaki jest hodowana. W 100 g zawiera około 100 kcal i stanowi źródło pełnowartościowego białka.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest