Owoce cytrusowe – które są najzdrowsze?

Cytrusy kojarzą się nam powszechnie z pięknymi, ciepłymi krajami gdzie znajdziemy cudowne, piaszczyste plaże i niebieską wodę. To bardzo miłe i przyjemne skojarzenia. Cytrusy to również fantastyczne smaki, które wielu z nas uwielbia. Przygotowujemy z nich soki, desery i często dodajemy do różnych innych dań. To nie wszystko! Cytrusy mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Wiele z nich dostarcza mnóstwa ważnych dla organizmu składników, dlatego powinniśmy bardziej się nimi zainteresować. Warto dowiedzieć się, które z owoców cytrusowych będą dla nas najlepsze.

Cytrusy – wartości odżywcze oraz właściwości

Owoce cytrusowe to źródło witaminy C, witamin z grupy B, folianów oraz składników mineralnych. Oprócz tego znajdziemy w nich błonnik i flawonoidy.

  • Cytrusy bardzo dobrze sprawdzą się w diecie osób, które pragną nieco schudnąć. Oprócz tego, że są to owoce niskokaloryczne, zawierają również ligninę, która spowalnia wchłanianie oraz trawienie, a także zwiększa uczucie sytości.
  • Owoce cytrusowe wpływają na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, a ich regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
  • Oczywiście cytrusy to również źródło witaminy C. Nie są w nią tak bogate, jak czarna porzeczka albo dzika róża, ale nadal są jej świetnym źródłem. Zawarta w nich witamina C wpływa na zwiększenie przyswajania żelaza.
  • Jako źródło błonnika i pektyn, regulują pracę jelit i pozytywnie działają na układ trawienny.
  • Owoce cytrusowe zawierają także antyoksydanty, czyli związki, które wykazują działania ochronne wobec naszych komórek.
  • Neutralizują działanie wolnych rodników.
  • Wzmacniają odporność.

Cytrusy – lista

Cytrusy występują w wielu przeróżnych gatunkach. Na co dzień mamy do czynienia z ich podstawowymi i najbardziej popularnymi gatunkami, które dostępne są w naszych rejonach. Nie musimy jednak ubolewać nad tym, że nasz wybór jest ograniczony. Cytrusy, które znajdziemy, są bardzo zdrowe i na pewno nam wystarczą. Wśród najbardziej znanych owoców cytrusowych możemy na pewno wymienić pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limonki, mandarynki i pomelo. Pomarańcze to jedne z najbardziej popularnych cytrusów. Znajdziemy je praktycznie w każdym sklepie. Jak to cytrusy, pomarańcze są źródłem witaminy C, ale także wapnia dlatego ich spożywanie niesie również korzyści dla naszych kości. Pomarańcze możemy spożywać tuż po obraniu, ale możemy również z nich przygotować soki, desery, a nawet użyć ich jako dodatku do sałatki.

Kolejnym równie popularnym dla nas cytrusem jest cytryna. Działa ona wspomagająco na przemianę materii i metabolizm. Sprzyja odchudzaniu, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Dobrze jest codziennie rano wypić szklankę wody z cytryną.

Limonka to kolejny wartościowy owoc cytrusowy, na który warto zwrócić uwagę. Limonki dobrze sprawdzają się w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Korzystnie wpływają na układ pokarmowy, poprawiają pracę wątroby, wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w walce z nerwicą.

Grejpfruty, czyli słodko-kwaśne owoce z obecnością goryczki. One również cieszą się dużą popularnością w Polsce. Przede wszystkim tak jak pozostałe owoce cytrusowe pozytywnie wpływają na odporność organizmu. Oprócz tego wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, wykazują właściwości antyoksydacyjne, oczyszczają organizm z toksyn. Spożywanie grejpfrutów zalecane jest dla osób, które chorują na cukrzycę.

Mandarynki często kojarzą się nam z okresem świątecznym podobnie jak pomarańcze. Mandarynki chronią przed chorobami oczu, poprawiają kondycje skóry oraz wspomagają układ odpornościowy.

Pomelo to owoc, który dopiero zyskuje większą popularność. Jest to owoc bardzo bogaty w substancje odżywcze. Spożywanie pomelo wspomaga pracę serca, wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi zgagę i refluks, wzmacnia kości, poprawia wygląd włosów i paznokci.

Cytrusy są bardzo zdrowe i zawierają wiele cennych dla naszego organizmu substancji. Jednak spożywanie tych owoców w nadmiarze również może mieć skutki uboczne. Jeśli jednak spożywamy owoce cytrusowe rozsądnie i z umiarem, to nasz organizm tylko na tym skorzysta.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest