Śniadanie to podstawowy posiłek, który daje nam siłę na początek dnia. Na naszych stołach gości mnóstwo śniadaniowych specjałów w zależności od tego, co kto lubi jeść. Jedni jedzą kanapki, inni jajecznicę, a jeszcze inni tosty. To właśnie o tostach będziemy pisać. Odpowiemy na pytania, czy są one zdrowe i z czym warto je serwować.
Spis treści
Tosty – szybkie śniadanie
Tosty z białego chleba to śniadanie, które często gości na stołach Polaków. Nie są one trudne do zrobienia i nie zajmują dużo czasu, każda osoba, która nie czuje się pewnie w kuchni, powinna sobie z nimi poradzić. Jednak oprócz tradycyjnych tostów, możemy przygotować wiele innych, wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę i jakimi składnikami dysponujemy. Oprócz klasycznych tostów możemy zjeść tosty francuskie. Pod tą nazwą skrywa się chleb moczony w jajku i mleku. Możemy je jeść na słono, ale również na słodko. Dodatków do tostów może być mnóstwo, możemy przygotować tosty z jajkiem, tosty z awokado albo grzybami, jest to kwestia naszej pomysłowości. Tosty możemy przygotować w opiekaczu, ale także na przykład na patelni grillowej. Jest to sprawa gustu. Tak samo w przypadku chleba, możemy sięgnąć po zwykły biały chleb albo wybrać inny rodzaj pieczywa. To od nas zależy czy nasze tosty będą zdrowe, czy może będą pozbawione wartości odżywczych i będą jedynie ociekać tłuszczem.
Tosty – ich wady i zalety
Wśród zalet tostów możemy wymienić łatwość ich przyrządzania. Nie wymagają specjalnych umiejętności kucharskich, a czas ich przygotowania jest krótki. Jeżeli nie mamy czasu na poranne spędzanie czasu w kuchni, to na pewno tosty są dobrym rozwiązaniem. Przy odpowiednio dobranych składnikach tosty mogą być także wartościowym śniadaniem.
Oprócz zalet wszystko ma swoje wady. Mają je też i tosty. Podczas podgrzewania pieczywa powstaje akrylamid. Jest to związek organiczny, który powstaje samoistnie w drodze różnych reakcji chemicznych. Spore ilości tego związku powstają podczas obróbki termicznej produktów spożywczych. Mowa tu o smażeniu w głębokim tłuszczu i pieczeniu. Największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki, chipsy, kawa, ciasta, ciastka, herbatniki oraz chleb i inne gatunki pieczywa. Niestety akrylamid działa toksycznie na nasz organizm, przyczynia się on do występowania nowotworów przewodu pokarmowego. Im dłuższa obróbka termiczna, tym zawartość akrylamidu jest większa. W przypadku tostów nie powinniśmy doprowadzać do tego, żeby nasze pieczywo było przypalone albo przypieczone zbyt mocno. Przypalony tost nie nadaje się już do spożycia.
Akrylamid stanowi zagrożenie dla zdrowia i zostało to potwierdzone w badaniach. Przyczynia się do powstawania zaburzeń neurologicznych i motorycznych. Jego obecność może także negatywnie wpływać na rozwijający się w łonie matki płód.
Tosty – zdrowe przepisy
Jeżeli mamy ochotę na tosty, to warto sięgnąć po zdrowe składniki, które sprawią, że nasze śniadanie będzie pełnowartościowe i dostarczy nam niezbędnych składników. Odłóżmy tradycyjne, niezdrowe składniki na bok i sięgnijmy po coś nowego.
Oto dwa przepisy, na łatwe i pyszne tosty:
Tosty ze szpinakiem
Do przygotowania tych tostów potrzebne nam będą:
- 2 kromki chleba (pełnoziarnistego, razowego albo żytniego)
- Pół awokado
- Pomidorki koktajlowe
- Garść świeżego szpinaku
- Trochę sera typu feta
- Przygotowanie:
Awokado i pomidorki koktajlowe musimy najpierw pokroić. Przygotowane składniki układamy na pieczywie. Najpierw awokado, potem szpinak i pomidorki, posypujemy rozdrobnionym serem feta. Następnie tosta zapiekamy.
Mamy również propozycję dla osób, które cenią klasykę, czyli tosty z mozzarellą i pomidorami.
Składniki:
- 2 kromki chleba (pełnoziarnistego, razowego albo żytniego)
- Plasterki mozzarelli
- Pomidor
- Świeża bazylia
- Przygotowanie:
Na pieczywie układamy pomidora i mozzarellę. Wkładamy pieczywo do opiekacza, a po wyjęciu dekorujemy go bazylią.
Przepisów na zdrowe tosty znajdziemy całe mnóstwo. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie i uda mu się urozmaicić klasyczne tosty. Osoby, które chcą ograniczyć spożywanie niezdrowych pokarmów, wcale nie muszą rezygnować z tostów, wystarczy, że skorzystają ze zdrowych składników.