Często szukamy w żywności cudownego lekarstwa, które pomoże utrzymać organizm w dobrej kondycji. Do takich złotych środków należy zdecydowanie orzech włoski. Choć słynie z tego, że jest kaloryczny, to warto uwzględnić jego cenne korzyści i wpływ jaki wywiera na nasze ciało. Drzewa orzechów włoskich rosną w Ameryce Północnej, Indiach i Chinach. Jednak można je też spotkać na rodzimym podwórku, gdyż rosną również w Polsce!
Spis treści
Korzyści płynące ze spożywania orzechów włoskich
Na rynku jest wiele odmian orzechów, jednak to orzechy włoskie uznawane są za najzdrowsze. Orzechy włoskie składają się z naturalnych i roślinnych tłuszczów, dlatego zaleca się spożywanie ich nawet codziennie, ale w umiarkowanych ilościach. Wpływają korzystnie na układ krążenia, obniżają ciśnienie i działają przeciwzakrzepowo. Zawierają cenne kwasy omega 3 – odpowiadające za kształtowanie i pracę mózgu oraz witaminę E odpowiedzialną za spowolnienie procesu starzenia, zwalczenie wolnych rodników i działanie antyoksydacyjne.
Właściwości orzechów włoskich
- zmniejszają ryzyko raka
- wpływają korzystnie na stan włosów i cerę
- poprawiają odporność
- leczą hemoroidy i żylaki
- wzmacniają system nerwowy
- hamują problemy żołądkowe
- zmniejszają potliwość
- poprawiają pamięć i koncentrację
- wspierają pracę mózgu
Orzechy włoskie cena
Orzechy nigdy nie należały do tanich. Jednak zważając na ich zalety i zdrowotne właściwości warto zainwestować w ich kupno. Cena orzechów włoskich wynosi około 40 zł za worek – 1 kg. Zakupić je można oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością, ale też wirtualnie w sklepach online. Warto przypomnieć, że najlepiej jest spożywać je od razu po wyłupieniu. Czyli wskazane jest zakupienie orzechów włoskich w całości. Na rynku oferowane są orzechy łuskane, które niestety tracą na wartości. Warto również zwrócić uwagę czy nie są uszkodzone bądź przebarwione – może to oznaczać zepsucie i pleśń.
Wartości odżywcze orzechów włoskich
- Orzechy włoskie kalorie – 654 kcal
- Białko – 15.23 g
- Tłuszcz – 65.21 g
- Węglowodany – 13.71 g
- Błonnik – 6.7 g
- Witaminy
- Witamina C (1,3 mg), Tiamina (0,341 mg), Ryboflawina (0,150 mg), Niacyna (1,125 mg), Witamina B6 (0,537 mg), Kwas foliowy (98 µg), Witamina A (20 IU), Witamina E (0,70mg), Witamina K (2,7µg)
- Minerały
- Wapń (98mg), żelazo (2,91 mg),magnez (158mg), fosfor (346mg), potas(441mg), cynk (3,09), sól(2mg).
- Kwasy tłuszczowe
- Nasycone (6,126g), jednonienasycone (8,933g), wielonienasycone (47,174g)
Cała gama zalet orzechów włoskich wpływa na ich szczególność. Wobec tego – warto rozważyć urozmaicenie diety poprzez dodanie ich do jadłospisu. Zwłaszcza, że wystarczą tylko 4 orzechy dziennie by uzupełnić zapotrzebowanie na wiele cennych witamin i minerałów zawartych w tym orzechu.