Są jednymi z najpopularniejszych owoców, które jemy przez okrągły rok. Łatwa dostępność, stosunkowo niska cena i nieocenione właściwości zdrowotne to ich niewątpliwe zalety. Ale owoc owocowi nierówny. Zwłaszcza że w Polsce mamy ponad sześćdziesiąt odmian jabłoni!
Czym zatem kierować się przy wyborze jabłek? Które jabłka są najzdrowsze i najsmaczniejsze?
Spis treści
Jabłko
Jabłoń to rodzaj drzewka owocowego, które należy do najczęściej uprawianych w Polsce – to wieloletnia roślina, niezwykle odporna na większość chorób i doskonale dostosowana do warunków atmosferycznych panujących w naszym kraju. Nie bez powodu znajdujemy się w światowej czołówce uprawy tych pysznych owoców. Z uwagi na możliwość przechowywania jabłka są dostępne w sprzedaży przez cały rok. Ale na nasze stoły trafiają nie tylko ze sklepowych półek, bo rosną również w naszych ogródkach i na działkach, a także dziko na przydrożnych drzewach. ‘
Z pozoru jabłko to… po prostu jabłko, ale poszczególne rodzaje jabłek nie są wcale takie same, a różnice pomiędzy nimi zachodzą zarówno w smaku, wyglądzie, a także przeznaczeniu. Większość jadanych jest na surowo, ale wiele odmian idealnie poddaje się obróbce – w ten sposób powstają dżemy, musy, soki etc. Jabłka świetnie odnajdują się również jako dodatek do mięs, ciast i deserów. To owoc uniwersalny!
Jabłko to również ważny motyw kulturowy – jest biblijnym symbolem grzechu i mitycznym znakiem nieśmiertelności. W Polsce pojawiły się jednak dopiero w XII wieku, a ich uprawę zapoczątkowali cystersi.
Wartości odżywcze
Jabłka to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych, o czym przekonani byli już starożytni Rzymianie i Grecy. Ich miąższ obfituje przede wszystkim w witaminę C, ale jest również hojnym źródłem witamin B, E i K. Zawierają ponadto beta karoten, błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty, a także składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, potas i fosfor. Lista korzyści płynących ze spożywania jabłek jest bardzo obszerna. Ich regularne jedzenie usprawni pracę naszego układu pokarmowego, obniży poziom cholesterolu, przyczyni się do zmniejszenia ryzyka chorób serca i rozwoju nowotworów, a także wzmocni twoją odporność. Jabłko w codziennej diecie nie pozostanie również bez wpływu na stan twojego uzębienia (pomaga zwalczać próchnicę), pracę wątroby i urodę – znacznie opóźni procesy starzenia i poprawi stan skóry, włosów oraz paznokci. W świetle powyższego codzienne spożywanie jabłek wydaje się wręcz oczywiste. To przecież nie tylko ogrom korzyści dla twojego zdrowia i samopoczucia, ale również prawdziwa rozkosz dla zmysłów, a przy tym niewiele kalorii (średnio 50kcal/100gramów).
Jak wybrać dobre i zdrowe jabłka?
Warto jednak zwrócić uwagę, że poszczególne rodzaje jabłek różnią się między sobą również wartością odżywczą. Za najcenniejsze pod względem właściwości prozdrowotnych uważa się najstarsze tradycyjne odmiany jabłoni. Ale wpływ ma na to nie tylko odmiana, bo także stopień dojrzałości owocu i jego wielkość. Przykładowo, małe i kwaśne jabłka zawierają najwięcej witaminy C, a na poziom jej zawartości wpływa też nasłonecznienie drzewka i długość przechowywania. Co jeszcze istotne, nie zawsze atrakcyjny wygląd jabłka (idealne proporcje i lśniąca skórka) ma przełożenie na zawartość cennych składników i witamin – zwykle jest dokładnie odwrotnie. Pamiętaj także, że najwięcej korzyści uzyskasz, jedząc jabłka surowe i ze skórką – to pod nią bowiem gromadzi się najwięcej błonnika i witamin.
Wybrane odmiany jabłek
Szara reneta
To stara odmiana jabłoni, niekiedy nazywana królową wśród jabłek. Sam owoc nie zachwyca wyglądem – jego skórka jest zwykle zielonożółta
z charakterystycznym brązowym nalotem. Reneta wykorzystywana jest do produkcji cydru i przetworów, ale doskonale sprawdza się również jako jabłko deserowe, spożywane na surowo. Jest bogata w witaminę C i antyocyjany, mające pozytywny wpływ na układ krążenia, odporność i urodę.
Golden Delicious
To również jedna ze starszych odmian. Jej owoce dojrzewają jesienią, są bardzo soczyste, kruche i smaczne, doskonałe do jedzenia na surowo. Polecane przy problemach z układem odpornościowym oraz pokarmowym.
Gala
Ta nowozelandzka odmiana jabłka jest wyjątkowo smaczna, soczysta i słodka. Ma bardzo chrupiący miąższ o barwie biało-zielonej. Doskonała do jedzenia na surowo. Wspiera proces odchudzania, ale jest pomocna również w leczeniu i profilaktyce chorób układu krążenia i problemów trawiennych.
Jabłko to jeden z najbardziej lubianych owoców. Są ponadto zdrowe, powszechnie dostępne i stosunkowo tanie. Zadbaj, żeby nie zabrakło ich w twojej diecie.