Nektarynka jest bardzo podobna do brzoskwini. To co ją różni to głównie skórka, która nie jest pokryta włoskami tak jak w przypadku pierwszego owocu. Można powiedzieć, że nektarynka to skrzyżowanie brzoskwini ze śliwką. Po śliwce „odziedziczyła” wygląd, natomiast po brzoskwini- smak.
Spis treści
Właściwości nektarynek
Nektarynki to zastrzyk witamin, takich jak witamina C, A, B1, B2, E oraz kwas foliowy. Dzięki temu, działają korzystnie na odporność naszego organizmu. Zawierają także błonnik, wspomagający przemianę materii oraz oczyszczający jelita, dzięki czemu przeciwdziałają problemom układu pokarmowego i wspomagają odchudzanie. Jeden owoc to 10% dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Dodatkowo są bogatym źródłem beta karotenu, który nadaje skórze naturalnie ciepły odcień. Oprócz tego składnik ten chroni nasz wzrok oraz przeciwdziała szkodliwym promieniom UV. Wpływa także korzystnie na nasz system immunologiczny- wzmacnia odporność i niweluje uczucie zmęczenia.
Nektarynki zawierają również ważne składniki odżywcze, takie jak luteina i zeaksantyna, które mają pozytywny wpływ na wzrok, a także zapobiegają chorobom układu krwionośnego, udarom oraz nowotworom płuc.
Wartości odżywcze (w przeliczeniu na 100g):
- Energia: 50kcal
- Białko: 0,9g
- Tłuszcz: 0,2g
- Węglowodany: 10,6g
- Błonnik: 1,2g
Dojrzała nektarynka powinna być lekko miękka. Najlepiej kupić owoc, gdy jest jeszcze twardy i odczekać do trzech dni, aż zmięknie. Jeżeli nektarynka jest całkiem miękka, może być zepsuta. Najlepiej trzymać dojrzewający owoc w temperaturze pokojowej.
Nektarynkę najlepiej jeść w czystej postaci, ale sprawdzi się idealnie również jako dodatek do deserów, ciast czy lodów. Doskonale sprawdzi się również w sałatce, w towarzystwie innych owoców lub w wersji wytrawnej z mięsem, dla osłodzenia potrawy. Można także użyć jej do produkcji domowych przetworów. Doskonale nada się do kompotu lub dżemu. Owoc możemy też ususzyć i dodać na przykład do owsianki lub potraktować go jako samodzielną zdrową przekąskę. Uwaga dla łasuchów!: Dojrzała nektarynka jest bardzo soczysta, dlatego uważajcie, by nie pobrudzić się przy jej jedzeniu. Poniżej prezentujemy dwa przepisy z wykorzystaniem nektarynek w wersji na słodko oraz na słono.
Przepis jogurtowe ciasto z nektarynkami
Składniki:
- mąka pszenna 500 g
- olej 200 ml
- jogurt 350 ml
- jajka 130 g
- cukier 150 g
- proszek do pieczenia 4 g
- aromat migdałowy 2 1⁄2ml
- nektarynki 460 g
Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodaj resztę składników. Miksuj na średnich obrotach. Mieszaj do momentu, aż ciasto zrobi się gęste. Blaszkę o wymiarach 25x27cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej do niej masę. Na górze ułóż kawałki nektarynek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez godzinę. Gotowe ciasto zostaw do przestudzenia. Później możesz posypać je jeszcze cukrem pudrem. podawaj z odrobiną bitej śmietany i listkiem mięty.
Przepis grillowana nektarynka z szynką i pianką wasali
Składniki:
- nektaryna 120 g
- szynka ok. 35 g
- curry
- masło
- śmietana 36% 100 ml
- wasabi
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- granat
Przygotowanie:
Przekrój nektarynkę, wyjmij pestkę. Następnie posmaruj ją odrobiną masła i posyp curry. Grilluj na patelni do momentu, aż lekko się zarumieni. Następnie zawiń owoc w plasterek szynki i wstaw do piekarnika na 5minut (pod opcją grill). Do pianki wasabi ubij schłodzoną śmietanę kremówkę. Następnie dodaj pastę wasabi, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość połącz, delikatnie mieszając łyżką.