Aronia to jeden z owoców, który jest uważany za jedną z największych bomb witaminowych, stosunkowo niedawno naukowcy odkryli niesamowite właściwości lecznicze tej rośliny. Początkowo aronia była tylko sprowadzana do Polski z krajów Ameryki Północnej jednak w klimacie europejskim zakorzeniła się równie dobrze!
Z aronii wyrabia się dżemy, przetwory, soki czy syropy. Jednak amatorzy aronii postanowili z niej zrobić domową nalewkę.
Spis treści
Właściwości odżywcze
Aronia to najprawdopodobniej jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie! W jej skład wchodzą takie witamy jak C, B2, B6, E, P, PP, prowitamina A. Posiada również w swoim składzie minerały jak molibden, mangan, miedź, bor, jod, kobalt, katechiny o wysokim działaniu przeciwutleniającym oraz antocyjany i polifenole. Polifenole są związkami organicznymi, które znacznie obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów i nadciśnienia tętniczego.
Wartości odżywcze aronii na 100 gram owoców są zadziwiające, ponieważ znajdziemy w nich tylko 50 kalorii,4 gramy cukrów,10 gram. węglowodanów, 2 gramy białka oraz 6 gram. błonnika, pozostała reszta to woda, która stanowi ok.100 gramów.
Aronia zadziwia swoim jakże skromnym wyglądem za to wartość odżywcza jest kopalnią skarbów, wyciąg z aronii chroni przed zawałem serca, reguluje nadciśnienie tętnicze i chroni przed odkładaniem się cholesterolu. Aronia działa również odżywczo i antytoksycznie, czyli spowalnia proces starzenia skóry ze względu na występujące w niej antocyjany odpowiedzialne za skuteczne hamowanie procesu starzenia komórek w organizmie oraz uodparnia organizm na szkodliwe działanie promieniowania UV.
Zawarta w aronii katechina wspomaga dobrze układ trawienny, regularne spożywanie aronii poprawia koncentrację i usprawnia naszą pamięć, zapobiega tzw. arteriosklerozie. Nalewka z aronii to aroniówka i jest ona sporządzana na bazie spirytusu, wódki lub możemy cieszyć się również bezalkoholową jej wersją. Bardzo modna stała się ostatnimi czasy aroniówka z dodatkiem wanilii, imbiru lub miodu! ! Nalewkę z aronii często stosują osoby po lub w trakcie chemioterapii, łagodzi ona również skutki szkodliwego działania komputera. Skutecznie oczyszcza cały organizm z toksyn i z powodzeniem obniża ciśnienie krwi.
Prosty przepis na aroniówkę z imbirem:
1 kg owoców z aronii, 3/4 l wódki, pół kilo cukru trzcinowego gruboziarnistego lub miodu, kawałek korzenia imbiru (2-3 cm), laska wanilii.
Sposób przyrządzenia:
Myjemy owoce i wkładamy je do słoja oraz zalewamy miodem lub zasypujemy cukrem. Dodajemy również korzeń imbiru pokrojony na małe kawałki oraz laskę wanilii (można ją przeciąć w pół), na sam koniec wszystko to zalewamy alkoholem. Całość trzymamy w dobrze nasłonecznionym miejscu i co pewien czas potrząsamy słoikiem w celu przemieszania jego zawartości, by składniki mogły dobrze się rozpuścić. Po około miesiącu aronię przepuszczamy przez sitko oraz przelewamy ją do butelek i dajemy w
chłodne miejsce (najlepiej do piwnicy) by mogła poleżakować i dojrzeć.