Pewnie każdy zadał sobie kiedyś to pytanie i zastanawiał się jak to właściwie z tym jest. Zazwyczaj słyszy się o szkodliwości ponownie zamrożonej żywności, ale czy faktycznie jest się czego obawiać?
Spis treści
Czemu właściwie służy mrożenie żywności?
Jest to bardzo skuteczna forma przechowywania produktów spożywczych. Pod względem biologicznym stanowi jedną z najkorzystniejszych spośród wszystkich metod. Zamrażanie ma na celu zakonserwować żywność poprzez zapobieganie jej psuciu się, rozwijaniu się w niej drobnoustrojów oraz ma służyć wydłużeniu jej terminu przydatności do spożycia. Co ciekawe, mrożenie nie wpływa znacząco na zmiany wartości odżywczych produktu mrożonego. Obserwuje się jedynie straty niektórych witamin rozpuszczalnych w wodzie, zwłaszcza w przypadku witaminy C zachodzi dość duży jej ubytek. Dodatkowo proces ten pozwala na zachowanie właściwości organoleptycznych żywności, czyli smaku i zapachu świeżego produktu.
Co można mrozić, a czego nie?
Mrozić można praktycznie wszystko: mięso, warzywa, owoce, gotowe dania, ryby lub wyroby piekarnicze. Wyjątek stanowią nabiał i tłuszcze. Nie należy mrozić ugotowanych jajek, jogurtów, mleka, majonezu, śmietany itd., ponieważ zachodzi wtedy rozwarstwianie produktu, co ma bezpośredni wpływ na zmianę jego konsystencji.
Ponowne zamrażanie żywności
Jak już wcześniej wspomniano, mrożenie zapobiega rozwijaniu się w niej wszelakich drobnoustrojów. Nie znaczy to jednak, że owe „cudownie” raz na zawsze giną. Bardzo niska temperatura powoduje jedynie ich uśpienie. Po rozmrożeniu, kiedy temperatura ulega podwyższeniu, drobnoustroje zaczynają być ponownie aktywne i niezwykle szybko się namnażają. W ten sposób zamrażamy ponownie produkt z większą niż wcześniej ilością mikroorganizmów, które po kolejnym rozmrożeniu rozwijają się jeszcze szybciej. Spożycie takiej żywności może prowadzić do zatruć pokarmowych. Bezwzględnie nie należy zamrażać ponownie mięsa i produktów mięsnych, drobiu oraz ryb. Istnieją jednak wyjątki od reguły.
Kiedy możemy zamrażać rozmrożone już wcześniej produkty?
kiedy pierwsze rozmrożenie produktu miało miejsce w lodówce z uwzględnieniem zasad czystości i higieny
kiedy raz zamrożoną żywność poddamy obróbce cieplnej (smażenie, pieczenie, gotowanie) i dopiero wtedy ponownie zamrozimy
Należy mieć jednak na uwadze, że ponownie zamrożone produkty tracą swoje walory smakowe, zmienia się ich wygląd oraz konsystencja.