Mniszek lekarski – właściwości i przepisy

Mniszek lekarski, a właściwie mniszek pospolity, to popularne zioło, uprawiane i stosowane przez naszych pradziadków. Najczęściej rośnie dziko na polach, działkach, ogrodach, a nawet na przydrożnych trawnikach. Często zamiennie nazywamy go mleczem, co jest mylące i z punktu widzenia botaniki – niesłuszne. W celach zdrowotnych, zaleca się spożywanie zarówno kwiatów jak i liści.

Mniszek lekarski właściwości

Prawda jest taka, iż mniszek to studnia bez dna, która cechuje się naprawdę ogromem zalet. Ta niepozorna roślina zawiera witaminy A, C oraz te z grupy B. Oprócz tego szereg minerałów takich jak potas, magnez, krzem i żelazo. Oznacza to, że świetnie nada się osób walczących z niedokrwistością i anemią. Znajdziemy w nim inulinę, która jest probiotykiem, dbającym o poprawność naszej flory bakteryjnej. Świetnie więc wpiera antybiotykoterapię, a także wykazuje działania przeciwzapalne, antygrzybiczne i przeciwutleniające (min. dzięki polifenoloą). W składzie znajdziemy również asparaginę, która kilkadziesiąt lat temu była częścią lekarstw na artretyzm.

Bardzo często, producenci lekarstw na schorzenia wątroby, dodają do składu mniszek pospolity. Wszystko dlatego, że badania wykazały realne zwiększenie wydzielania żółci, ułatwianie jej transportu a także wspieranie detoksykacji. Kilka badań potwierdziło również, iż mniszek może być świetnym dodatkiem do diety każdego diabetyka. Wykazano, że ma zdolności obniżania cukru we krwi.

W przypadku osób z nadciśnieniem, lub osób z tendencją do zbierania wody czy opuchnięcia, powinny wziąć pod uwagę dietę wzbogaconą mniszkiem. Dzięki temu, że pomaga pozbyć się sodu z organizmu, pozwala odprowadzać wodę i usprawniać układ moczowy. Co za tym idzie, “podkręca” działanie nerek i pomaga w leczeniu powstałych kamieni nerkowych. Istotne działanie wykazał również w leczeniu schorzeń na tle reumatycznym. Oznacza to, iż przyśpiesza gojenie i uśmierza dolegliwy ból.

Mniszek lekarski na raka

W kontekście mniszka coraz częściej wspomniane są choroby nowotworowe. Wielu naukowców i badaczy próbuje zrozumieć i udowodnić jego pomoc w chemioterapii. Słowo klucz to “pomoc”, bowiem mniszek nigdy nie zastąpi pełnego leczenia, pod okiem specjalisty. Kilka pierwszych badań potwierdziło iż komórki rakowe, zwłaszcza w białaczce, czerniaku i raku piersi, faktycznie obumiera po wprowadzeniu mniszka do diety. Wszystko to oczywiście może wspomóc medycynę konwencjonalną, ale nigdy nie powinien jej zastępować.

mniszek lekarski

Mniszek lekarski, a kosmetyki

Producenci kosmetyków pielęgnacyjnych nie rezygnują z dodawania do składu owej rośliny. Mniszek wykazuje intensywne działanie antytrądzikowe i przeciwłuszczycowe. Oznacza to, iż radzi sobie ze stanami zapalnymi, łojotokiem skóry, ale również łupieżem. Najczęściej spotkać go możemy w szamponach, maskach i produktach do cery tłustej. Sok z mniszka często stosowany jest w przypadku brodawek i innych narośli skórnych.

Mniszek lekarski a mlecz

Często używamy zamiennie tych dwóch określeń, nie wiedząc iż oba terminy nie mogą się w pełni zastąpić. Co więcej, bardzo łatwo można narobić sobie problemów zdrowotnych, jeśli nie poznamy zasadniczych różnic. Mniszek lekarski, o którym piszemy w artykule, to roślina jadalna, która ma zbawienne właściwości dla naszego organizmu i zdrowia. Mlecz to chwast, który często występuje w ogródkach i jest chętnie wyrywany, wraz z inną roślinnością. Spożywanie go jest bardzo rzadkie i zdarza się co najwyżej wśród postaci animowanych.
Najprościej rozróżnić te dwie rośliny można dzięki kwiatom. Mlecz posiada jeden, duży kwiat na łodydze. Mniszek lekarski posiada kilka łodyg, wyrastających z jednego miejsca z podłoża. Łodygi nie posiadają liści, a jedynie kwiaty – każdy na osobnej łodydze. Liście mają charakterystyczny, ząbkowany kształt, który przywodzi na myśl rukolę.

Mniszek lekarski przepisy

Mniszek lekarski możemy przyrządzać w różnej formie, w zależności od tego którą jego część postanowimy zjeść. Wybór przepisów jest ogromny, dlatego przedstawimy Wam tylko te najlepsze i sprawdzone:

  • mniszek lekarski syrop – który w swojej konsystencji i smaku przypomina miód, robi się z kwiatów rośliny i sporej ilości cukru. Kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do 15minut. Miksturę odstawiamy na 24h, po czym odcedzamy, dodajemy cukier i sok z cytryny. Następnie stawiamy garnek na gazie i na wolnym ogniu ponownie gotujemy, aż do uzyskania lepkiej konsystencji. Dodawać go możemy do np. herbaty czy soków. Ze względu na sporą zawartość cukru nie powinniśmy jeść więcej niż 3 łyżeczki mikstury
  • mniszek lekarski świeże liście – świeże liście mogą posłużyć nam za sałatę. Gdy dodamy do niej ulubione składniki, skrapiamy cytryną lub oliwą z oliwek zyskamy lekki i zdrowy posiłek
  • mniszek lekarski odwar/herbata – suszony wcześniej korzeń należy zalać wodą i zagotować w rondelku. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Tak przyrządzoną miksturę pozostawić na kilkanaście minut pod przykryciem, a następnie pić maksymalnie szklankę dziennie. Wywar możemy przecedzić, aby uniknąć połykania twardych części korzenia.

Mniszek lekarski jak suszyć?

Suszyć można zarówno liście jak i kwiaty mniszka. Liście zbierać powinniśmy wczesną wiosną, z terenów nam znanych i niepryskanych. Kwiaty zaś już po zakwitnięciu. Korzeń natomiast, po drugim roku od pierwszego zasiania. Wszystkie części rośliny powinniśmy podzielić na mniejsze elementy (zwłaszcza korzeń), a następnie suszyć w temperaturze pokojowej, maksymalnie do 40 stopni. Unikajmy jasnych i wilgotnych miejsc, bez żadnego ruchu powietrza.

Mniszek lekarski przeciwwskazania

Jak często bywa w przypadku suplementacji czy wprowadzania ziół do jadłospisu dziennego – musimy uważać również z mniszkiem. Mimo drogocennego działania, musimy zrezygnować z jego spożywania, gdy zauważyliśmy alergię na tę roślinę. Problemy i patologie ze strony układu pokarmowego mogą być kolejnym, ogromnym przeciwwskazaniem. Zwłaszcza, gdy trapią nas wrzody żołądka, przewlekła zgaga czy choroby dwunastnicy. Szczególną ostrożność zachować należy przy niedrożności dróg żółciowych lub w przypadku ropnia woreczka żółciowego.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest