Miód faceliowy – właściwości, zastosowanie, cena

Miód to świetny zamiennik niezdrowego białego cukru. Nie ważne czy jesteś na diecie odchudzającej czy nie, warto wprowadzić taką zmianę do swojego życia. Miód jest naturalnym słodzikiem, który możesz dodać praktycznie do wszystkiego, a szczególnie każdy powinien spróbować herbaty z miodem i cytryną. Ale teraz pytanie, który rodzaj miodu wybrać? Oczywiście każdy jest zdrowy, jednak dzisiaj więcej o miodzie faceliowym.

Miód faceliowy właściwości

Ten rodzaj miodu jest miodem kwiatowym. Ma jasną barwę i intensywny smak, jednak jest na tyle klasyczny, że posmakuję większości. Oprócz tego, że jest zdrowym zamiennikiem cukru, miód faceliowy wykazuje także działanie lecznicze. Posiada on dużą ilość jonów żelaza i magnezu.

Działanie miodu faceliowego:

  • wzmacnia odporność
  • obniża ciśnienie
  • ma właściwości bakteriobójcze
  • wspomaga leczenie układu pokarmowego
  • regeneruje ciało, np. po aktywności fizycznej
  • zawiera cholinę, która chroni wątrobę
  • choroby układu krążenia

Miód faceliowy zastosowanie

Wiedząc, jakie lecznicze działanie wykazuje ten miód, warto zastosować go właśnie w takim celu. Szczególnie dobrze jest dodać go do swojej diety, kiedy czujesz, że rozkłada Cię jakaś choroba. Miód świetnie działa na odporność, więc ciepła herbata z miodem, cytryną i imbirem na pewno pomoże i zapobiegnie dalszemu rozwojowi choroby. Dodatkowo sprawdzi się po każdym wysiłku fizycznym, ale także intelektualnym. Idealny więc będzie dla dzieci uczących się w szkole. Opłaca się wprowadzić ten składnik do swojej codziennej diety, ponieważ wspomoże Twoje zdrowie.

Miód faceliowy cena

Cena takiego miodu to około 30 zł. Często zdarza się, że niektóre miody mające nazwę faceliowy, wcale nimi nie są. Dlatego warto kupować go ze sprawdzonych stron lub bezpośrednio od hodowców.

Miód faceliowy to świetny produkt, który warto mieć w swojej kuchni. Jego cena nie należy do najniższych, ale działanie wynagradza to. Wpływa pozytywnie na zdrowie, leczy i wspaniale smakuje. Można dodawać go do napojów, ciast, a także potraw wytrawnych, jak na przykład do kurczaka czy łososia.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest