Mięta pieprzowa jest znana chyba wszystkim. Można uprawiać ją w doniczkach, czy też w przydomowych ogródkach. Jej zapach i aromat są po prostu nie do podrobienia! Sprawdź jakie właściwości zdrowotne ma mięta pieprzowa oraz gdzie znalazła swoje zastosowanie!
Spis treści
Czym jest mięta pieprzowa?
Mięta pieprzowa jest jedną z najpopularniejszych odmian mięty, która powstała z połączenia mięty nadwodnej i zielonej. Wyróżnia ją przede wszystkim wyjątkowo intensywny aromat. Niezwykle interesujący jest także fakt, że mięta pieprzowa występuje w kilku wariantach smakowych. Można kupić chociażby miętę pieprzową czekoladową, ananasową, truskawkową, cytrynową czy imbirową. Mięta pieprzowa ma szerokie zastosowanie. Wszystko przez to, że jest pełnym charakterystycznego aromatu źródłem witamin i składników mineralnych. Używana jest w lecznictwie – zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, kosmetyce, jak i sztuce kulinarnej.
Jakie są właściwości zdrowotne mięty pieprzowej?
Inna nazwa mięty pieprzowej to mięta lekarska – bezpośrednio wskazuje to więc na jej lecznicze i zdrowotne właściwości. A znane są one już od czasów starożytnych i wykorzystywane w medycynie ludowej jako ważny i skuteczny surowiec zielarski. Z leczniczego punktu widzenia największe znaczenie mają liści mięty pieprzowej oraz miętowy olejek eteryczny, który zawiera ta roślina. Oto najważniejsze zdrowotne właściwości mięty pieprzowej, która jest jedną z najpopularniejszych roślin zielarskich stosowanych w medycynie naturalnej:
- korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego
- poprawia apetyt
- napar z mięty pieprzowej sprawdza się w przypadku: wzdęć, uczucia ciężkości, zgagi i bólów brzucha
- ułatwia oddychanie
- działa uspokajająco
- pomaga przy bezsenności
- sprawdza się przy uporczywym kaszlu
- łagodzi bóle menstruacyjne
- inhalacje z olejkiem miętowym zalecane są przy zapaleniu zatok
- olejek z mięty łagodzi podrażnienia na skórze
- łagodzi bóle głowy oraz migrenowe
- pobudzająco działa na układ nerwowy
Jakie zastosowanie ma mięta pieprzowa?
Mięta pieprzowa uprawa której jest bardzo prosta posiada szerokie zastosowanie. I to nie tylko w lecznictwie. Używana jest także w kosmetyce. W końcu można spotkać wiele kosmetyków, które zawierają w sobie wartościowy wyciąg z mięty. Są to chociażby: perfumy, płyny do ust, pasty do zębów, czy też dodatków do kąpieli. Również przemysł spożywczy korzysta z mięty pieprzowej. Dzięki temu jest ona składnikiem gum do żucia oraz niektórych wyrobów cukierniczych. Mięta pieprzowa jest również pożądana w kuchni. W formie suszonej lub świeżej można dodawać ją do sosów, sałatek, ryżu, kaszy, grillowanych mięs i warzyw, pizzy, ryb oraz makaronów. Zagwarantuje to poprawę smaku i aromatu przygotowywanych potraw. Listki mięty pieprzowej można dodawać również do koktajli, drinków i napojów, które mogą przynieść orzeźwienie w czasie letnich upałów.
Mięta pieprzowa w ciąży – czy można ją stosować?
Warto pamiętać, że mięta pieprzowa w ciąży jest zalecana. Przyszłe mamy bez obaw mogą korzystać z leczniczych właściwości mięty pieprzowej. Przykładowo picie miętowej herbatki wzmacnia odporność, poprawia nastrój, działa uspokajająco, koi nerwy, niweluje wszelkie bóle i poprawia działanie układu pokarmowego. Kobiety w ciąży nie muszą więc rezygnować ze spożywania mięty pieprzowej pod wieloma postaciami.
Tak naprawdę każdy z nas powinien dodawać miętę pieprzową do codziennego jadłospisu. Będzie to naprawdę rozsądne działanie szczególnie w okresie wzmożonego zachorowania na przeziębienia i grypę.