Miechunka pomidorowa – właściwości oraz wykorzystanie

Miechunka pomidorowa (inaczej zwana m.in. miechunką skórzastą) to roślina jednoroczna z rodziny psiankowatych (podobnie jak pomidor czy bakłażan). Pochodzi z Meksyku, ale jest popularna także w Salwadorze i Gwatemali. Jej uprawa rozpoczęła się właśnie w tych miejscach, a później rozwinęła w innych krajach o gorącym, tropikalnym klimacie. Co ciekawe, miechunka, mimo że jest rośliną egzotyczną, nadaje się do uprawiania w Polsce.

Meksykański pomidor, bo tak zwykli nazywać miechunkę Brytyjczycy, przykuwa uwagę swoim niecodziennym wyglądem. Przypomina powiem małego pomidorka umieszczonego w pergaminowej otoczce, która wygląda jak latawiec. Zaskakuje również smakiem, który określa się jako delikatny, słodko kwaśny, z nutą goryczki bądź jako smakowe połączenie pomidora i ananasa. Ze względu na swój wygląd jest używana w celach dekoracyjnych, a jej smak sprawia, że znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.

Miechunka pomidorowa – jakie ma właściwości?

Bogactwo różnorodnych substancji odżywczych sprawia, że jedzenie miechunki pozytywnie wpływa na organizm. Oto korzyści jakie daje wprowadzenie tej rośliny do swojej kuchni:

  • Zawiera dużą ilość antyoksydantów, w tym szczególnie kwercetyny, która jest przeciwutleniaczem z rodziny flawonoli. Związki te zapobiegają procesom utleniania i w ten sposób zapewniają opóźnienie procesów starzenia w organizmie. Substancja ta wykazuje również właściwości przeciwzapalne, przyczynia się do obniżania ciśnienia oraz pomaga zapobiegać miażdżycy. Co więcej, kwercetyna działa przeciwalergicznie. Możemy ją spotkać w popularnych przeciwalergicznych tabletkach musujących.
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego oraz proces odchudzania dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Zapewnia on uczucie sytości, wspomaga trawienie oraz ogranicza wchłanianie cukrów z pożywienia.
  • Dobrze wpływa na funkcjonowanie układu sercowo naczyniowego ze względu na zawartość potasu. Ten pierwiastek z grupy makroelementów wpływa na lepszą pracę serca a co za tym idzie, na lepsze dotlenienie komórek.

Miechunka pomidorowa – przepisy

Unikalny smak miechunki skórzastej pozwala przyrządzić ją na wiele sposobów. Nadaje się do jedzenia na surowo, jako dodatek do sałatek czy deserów. W Ameryce południowej wykorzystuje się ją również jako bazę do sosów oraz dodatek do dań gorących. Tam znana jest jednak najbardziej jako główny składnik salsy verde – zielonego sosu serwowanego jako dodatek do mnóstwa dań, od nachosów po grillowane mięsa. Poniżej przepis na zieloną salsę z miechunki pomidorowej:

Salsa verde

Składniki:

  • 350 g miechunki pomidorowej
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka (chili lub jalapeno) bez pestek
  • Sok z połowy limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta soli
    Wykonanie:
    Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać umyte wcześniej miechunki i smażyć dopóki delikatnie się nie rozpadną. Następnie przełożyć podsmażone miechunki oraz pozostałe składniki do wysokiego naczynia i zblendować.

Miechunka pomidorowa – przetwory

W naszym kraju najczęściej korzysta się z miechunki w celu przygotowania przetworów. Tutaj wybór jest również szeroki, ponieważ można przygotować z niej zarówno wytrawne jak i słodkie przetwory. Najbardziej podstawowym jest przecier, który stanowi świetną bazę do sosów. Warto także zamarynować ją w zalewie octowej i serwować jako dodatek do mięs lub sałatek. Zwolennicy słodkich przetworów mogą przygotować z miechunki pomidorowej dżem lub konfiturę i serwować na przykład jako dodatek do gofrów czy naleśników. Poniżej przepis na dżem z miechunki pomidorowej.

Dżem z miechunki pomidorowej

Składniki

  • 1 kg miechunki pomidorowej
  • 250 g cukru
  • 250 ml wody
  • Sok z połowy cytryny
    Wykonanie:
    Miechunki należy umyć i obrać, następnie przełożyć do garnka. Dodać cukier i wodę, następnie gotować na małym ogniu do czasu aż owoce rozpadną się i masa będzie miała odpowiednią konsystencję (około 30 min). Potem dodać sok z połowy cytryny i wymieszać. Tak przygotowany dżem przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków. Można je zawekować odwracając dnem do góry lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Podsumowując, miechunka pomidorowa to roślina niezwykle ciekawa zarówno ze względu na swój wygląd jak i smak. Różnorodne możliwości jej wykorzystania oraz płynące z tego korzyści zdrowotne sprawiają, że jest to roślina, którą warto wprowadzić do swojej kuchni. Jej zalety od dawna cenią mieszkańcy Ameryki południowej. Być może nadeszła najwyższa pora, żeby zdobyła równie wysoką popularność w polskich domach?

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest