Melon – właściwości odżywcze, kalorie i zastosowanie

W okresie letnim nawadnianie organizmu jest bardzo ważne. Jednak nie każdy przepada za wodą, a soki dostępne w sklepach są pełne konserwantów. Świetną alternatywą stają się soczyste owoce. Jednym z nich jest melon. Melon to owoc z rodziny dyniowatych. W sklepach możemy go spotkać w różnych odmianach np. melon miodowy czy cukrowy. Melon miodowy charakteryzuje się intensywnym żółtym zabarwieniem, jest słodki, a przy tym bardzo orzeźwiający. Występują także melony zielone inaczej zwane cukrowymi. Bez względu na to, jaki rodzaj wybierzesz, są to owoce bardzo zdrowe i warto je jeść.

Melon i jego właściwości zdrowotne i odżywcze

Melony praktycznie składają się z wody, dzięki temu zaspokajają pragnienie oraz orzeźwiają. Mają działanie moczopędne, a co za tym idzie pomagają usuwać toksyny z organizmu. Po melony powinny sięgnąć przede wszystkim osoby zmagające się z chorymi nerkami czy układem moczowym.

Lekarze i dietetycy zalecają częste jedzenie melonów pacjentom cierpiącym na reumatyzm, duża zawartość ß-karotenu chroni organizm przed miażdżycą, a do tego pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego. W swoim składzie melon ma bardzo dużo witamin i przeciwutleniaczy, dlatego powinniśmy po niego sięgać w okresie przeziębienia czy obniżonej odporności. Dodatkowo ma wpływ na samopoczucie psychiczne, neutralizuje stres, a przy tym polepsza jakość snu.

Melon a kalorie

Dojrzałe owoce charakteryzują się słodkim smakiem, dlatego wiele osób myśli, że to prawdziwa bomba kaloryczna. Jednak w 90% składają się z wody, dzięki temu są lekkie i pomagają w odchudzaniu. W 100 g melon ma tylko 33 kalorie, dlatego zaleca się go osobom mającym problem z utrzymaniem wagi . Dzięki dużej zawartości wody wspomaga oczyszczanie organizmu.

Melon – zastosowanie

Dzięki swojemu intensywnemu smakowi świetnie sprawdzi się jako składnik sałatki owocowej, lodów czy ciast. Jest również wykorzystywany w kosmetyce w walce ze zmarszczkami. Coraz częściej spotkamy go jako składnik kremu odmładzającego. Melona można użyć jako dodatek do domowej roboty peelingów czy maseczek. Skorzystajcie z naszych prostych przepisów i wykonajcie maseczkę samodzielnie w domowym zaciszu!

Maseczka z melona

Składniki:

  • 1/4 miąższu z melona miodowego
  • 1 łyżeczka miodu

Oczyszczoną z pestek cząstkę melona zblenduj lub zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Usuń nadmiar soku, aby maseczka nie była zbyt wodnista (możesz to zrobić za pomocą ręcznika papierowego lub ścierki). Następnie połącz papkę z melona z miodem. Składniki dokładnie wymieszaj i nałóż na oczyszczoną twarz, na czas około 15 minut. Zmyj ciepłą wodą.

Peeling do twarzy z melona

Melona przygotuj w taki sam sposób, jak przy robieniu maseczki – zetrzyj na tarce lub zblenduj, do uzyskania gładkiej masy. Następnie wsyp drobne ziarnka, np. chia lub cukier. Peeling wykonuj raz w tygodniu wieczorem, następnie nakremuj twarz ulubionym kosmetykiem.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest