Mąka z samopszy – właściwości oraz opinie

Mąka to najczęściej używany składnik, wykorzystywany głównie do domowych wypieków. Z mąki możemy upiec nie tylko świeży chleb, ale różnego rodzaju ciasta. Istnieje kilka rodzajów mąki takie jak: pszenna, tortowa, chlebowa, itp. Coraz bardziej popularnym produktem staje się mąka z samopszy. Jest to jeden z najzdrowszych składników, stosowanych do pieczenia ciast. Czym dokładnie charakteryzuje się mąka z samopszy i jakie ma właściwości?

Samopsza – czym jest?

Zacznijmy od tego co kryje się pod nazwą „samopsza”. Samopsza to jedno z najstarszych zbóż. Według danych roślina ta pochodzi z Turcji. Obecnie rośnie na terenach Krymu, Afganistanu i Zakaukazia. Główną cechą ziaren samopszy jest odporność na trudne warunki klimatyczne oraz miękkość i delikatność. Obecnie zboże to jest jednym z najpopularniejszych odmian w Europie ze względu na obecność cennych minerałów i witamin, w tym aminokwasów. Wypieki z samopszy cechują się jasnożółtym kolorem.

Mąka z samopszy – czym się cechuje i jakie ma właściwości?

Z ziaren samopszy produkowana jest mąka, wykorzystywana do różnego rodzaju wypieków. Mąkę z samopszy cechuje duża zawartość glutenu, białka i aminokwasów. Produkt ten jest bogaty w inne, niezbędne minerały takie jak cynk i magnez. Ponadto składnik ten dostarcza wysoką ilość fosforu, wpływającego pozytywnie na kości oraz żelaza. Dodatkowo w mące z samopszy znajdziemy wartościowe dla organizmu człowieka karotenoidy, chroniące przed stresem oksydacyjnym. Poniżej przedstawiamy listę korzyści zdrowotnych, jakie daje mąka samopsza.

  • Poprawa funkcjonowania narządów układu nerwowego
  • Ochrona przed chorobami spowodowanymi promieniowaniem UV
  • Poprawa krążenia
  • Poprawa wzroku
  • Ochrona przed nowotworami
  • Korzystny wpływ na pracę jelit
  • Zapobieganie miażdżycy i chorobom serca
  • Poprawa funkcjonowania układu hormonalnego
  • Leczenie depresji

Mąka z samopszy – zastosowanie

Jeśli chodzi o takie zboże jak samopsza, produkowana z niego mąka znajduje szerokie zastosowanie w kuchni nie tylko do pieczenia chleba. Istnieje kilka, sprawdzonych przepisów na potrawy z dodatkiem mąki samopszy. Jednym z nich jest przepis na omlet z samopszy, który może zostać wykonany z dodatkiem jajek, mleka ryżowego, cukru trzcinowego oraz masła orzechowego. Mąka z samopszy to idealny składnik do wypieku kruchych ciastek oraz innych słodkości typu szarlotka lub muffinki. Składnik ten stosowany jest również do pieczenia bułeczek oraz pizzy.

Mąka z samopszy – gdzie kupić i jaka cena?

Produkt ten znajdziemy głównie w sklepach ekologicznych. Ze względu na to, że jest to składnik pochodzenia naturalnego, cena za 1 kg mąki z samopszy wynosi około 16 zł. Mąkę z samopszy możemy kupić również za pośrednictwem serwisu allegro.

Mąka z samopszy – opinie

Obecnie mąka z samopszy jest jednym z najchętniej kupowanych produktów w Polsce. Na wybór ten ma wpływ wiele czynników. Pierwszym z nich jest duża liczba zwolenników ekologii, którzy cenią sobie składniki naturalnego pochodzenia. Kolejną przyczyną są właściwości zdrowotne samopszy. Spożywanie potraw i wypieków, wyprodukowanych z tego typu mąki doskonale wpływa na organizm i pomaga w leczeniu schorzeń. Jednak minusem tego produktu może być zbyt wygórowana cena.

Mąka z samopszy to składnik naturalnego pochodzenia, wykorzystywany do pieczenia chleba i ciast oraz przyrządzania różnego rodzaju potraw. Ekologiczne podłoże i szerokie zastosowanie w kuchni nie są jedynymi zaletami tego produktu. Mąka z samopszy posiada niezbędne witaminy i minerały, wpływające pozytywnie na organizm. Dlatego jeśli pragniesz coś upiec w najbliższym czasie, nie wahaj się, użyj mąki z samopszy!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest