Mąka migdałowa są to zmielone migdały. Migdały są cennym składnikiem zróżnicowanej diety, w tym także diety bezglutenowej.

Orzechy o migdałowym kształcie

Migdały są bardzo odżywczym składnikiem diety. Migdały i mąka migdałowa zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka. W składzie aminokwasowym białka w migdałach jest aż 18 z 20 aminokwasów niezbędnych, które muszą być dostarczone z dietą, ponieważ organizm sam ich nie wytwarza. Jeśli porówna się wszystkie pokarmy roślinne – migdały zawierają najwięcej fosforu. Mąka migdałowa jest też, tak jak migdały,  zasobna w fitosterole, dostarcza wapń i żelazo.

W jakim procesie powstaje mąka migdałowa?

Mąkę migdałową można otrzymać w warunkach domowych przy użyciu odpowiedniego sprzętu. Migdały na mąkę migdałową powinny być twarde, nie wilgotne i z nienaruszoną powierzchnią. W zależności od potrzeby, od celu zastosowania, migdały na mąkę migdałową mogą być mielone drobno lub grubo. Można otrzymać mąkę migdałową białą poprzez zmielenie zblanszowanych migdałów bez skórek. Podczas mielenia całych migdałów powstaje ciemna mąka migdałowa.

Mąka migdałowa BIO

Mąka migdałowa BIO powstaje podczas mielenia nieprażonych, obranych owoców migdałowca z upraw ekologicznych. W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się nawozów sztucznych, syntetycznych pestycydów ani GMO. Mąka migdałowa BIO ma na opakowaniu unijny znaczek eko liścia, który jest dowodem na certyfikat ekologiczny.

Jak stosować mąkę migdałową w kuchni?

Migdały należą do orzechów oleistych i mąka migdałowa zawiera dużo tłuszczu, co czuje się w dotyku, nie jest sucha. Mąka migdałowa jest często używana do wypieku ciast, którym przekazuje subtelny migdałowy zapach. Tradycyjne włoskie ciasto capri powstaje wyłącznie z mąki migdałowej. Jeśli doda się mąkę migdałową do innych potraw, jest wyczuwalna delikatna słodycz migdałów. Mąka migdałowa używana jest również jako dodatek do mieszanek do pieczenia chleba.

Mąka z migdałów – wartości odżywcze

Migdały zawierają dużo przeciwutleniaczy, które znoszą negatywne działanie wolnych rodników. Ważnym przeciwutleniaczem w mące migdałowej jest witamina E, która jest pożądana w profilaktyce i przeciwdziałaniu chorobom naczyniowo- sercowym, cukrzycy, nadciśnieniu. Mąka migdałowa dostarcza do organizmu magnez, mangan, miedź oraz witaminy z grupy B – głównie B1 i  B2 oraz fitosterole.

Mąka migdałowa zastosowanie w dietach

Na tłuszcz zawarty migdałach w ponad 50% składają się kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Te cenne kwasy są ważne w profilaktyce chorób sercowo – naczyniowych. Do kwasów tłuszczowych jednonienasyconych należy kwas oleinowy, charakterystyczny również dla oliwy i oleju rzepakowego. Mąka migdałowa ma niski indeks glikemiczny i może być stosowana przez diabetyków. Ma również zastosowanie w dietach nisko węglowodanowych. Dla sportowców, którzy poszukują źródeł białka w diecie, mąka migdałowa to również dobra propozycja.

Mąka migdałowa bezglutenowa

Migdały są naturalnie bezglutenowe, jednak aby mąka migdałowa nie była zanieczyszczona glutenem podczas mielenia, cały proces musi odbywać się w kontrolowanych warunkach. Mąka migdałowa bezglutenowa powstaje przez zmielenie migdałów i ma na opakowaniu odpowiednie oznakowanie. Znak przekreślonego kłosa, napis gluten free  czy bez glutenu świadczą, że  producent gwarantuje, że jest to mąka migdałowa bezglutenowa. Tylko tak oznakowana mąka migdałowa bezglutenowa jest bezpieczna do spożycia przez osoby wykluczające gluten z diety.

Mąka migdałowa bezglutenowa w kuchni

Mąka migdałowa po wymieszaniu z inną mąką bezglutenową może służyć do pieczenia ciast, tortów i ciasteczek. Może również stanowić dodatek do gofrów, placków i deserów. Mąka migdałowa bezglutenowa drobno mielona rozprowadzona w gorącej wodzie, po odsączeniu przez gazę daje smaczny napój migdałowy.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest